Top story

Nederland belangrijk innovatiehub voor 3D printen

Brainportregio in top 5 Europese innovatieve AM-hubs

Nederland staat in de top als het gaat om Europese landen met octrooiaanvragen voor 3D printen. Binnen Nederland scoort vooral de regio Eindhoven goed. Wereldwijd blijkt Europa koploper te zijn als het gaat om octrooiaanvragen voor 3D printen, vóór de VS en Azië. Dit blijkt uit een studie van het Europees Octrooibureau die vanochtend gepresenteerd is.


Als aftrap van de online conferentie SHAPING TOMORROW: 3D printing and its impact on IP heeft het Europees Octrooi Bureau (EOB) vandaag de resultaten van een onderzoek naar octrooien op dit vlak gepresenteerd. Hieruit blijkt dat Nederland een van de vooraanstaande Europese hubs voor innovatie in additive manufacturing is. Nederland komt na Duitsland (19% van alle aanvragen), Frankrijk (4,8%) en het Verenigd Koninkrijk (4,4%) op de vierde plek als het om het aantal octrooiaanvragen gaat, met 3,7% van alle Europese aanvragen. België, toch een van de pionierslanden, staat op de 6e plek (2%).  Qua regio’s staat Zuidoost Brabant Europees gezien op de vijfde plek, na München, Barcelona, Zürich en Berlijn.

Het aantal octrooiaanvragen bij het EOB weerspiegelt de bevestiging van de transformatie naar een digitale economie volledig

EOB-voorzitter António Campinos

Tien keer snellere stijging dan alle octrooiaanvragen samen

De cijfers benadrukken de innovatiekracht van Europa als het om 3D printen gaat. Daarnaast blijkt uit het EOB-onderzoek dat er duidelijk sprake is van een versnelling. Het aantal octrooiaanvragen voor 3D printen is in de jaren 2015 – 2018 tien keer sneller gestegen dan de toename van het totaal aantal octrooiaanvragen bij het EOB. “De piek in additive manufacturing is onderdeel van de brede, snelle stijging van digitale technologieën in het algemeen. Het aantal octrooiaanvragen bij het EOB op dat gebied weerspiegelt de bevestiging van de transformatie naar een digitale economie volledig”, aldus EOB-voorzitter António Campinos.

Europa wereldwijd innovatiehub

Europa is in zijn ogen een wereldwijde hub voor innovatie geworden in snelgroeiende digitale sectoren waaronder AM. Deze sterke positie komt duidelijk tot uiting in de lijst van top AM-aanvragers. “Europese uitvinders en bedrijven hebben in het afgelopen decennium bijna de helft van de octrooiaanvragen ingediend.”  Van alle octrooiaanvragen voor 3D printinnovaties wereldwijd, kwam tussen 2010 en 2018 47% (16.528) uit Europa. Wereldwijd staan de Verenigde Staten aan top als land van herkomst met 35% (of 5.747) van de aanvragen. Vooral sinds 2014 versnelt de groei in het aantal aanvragen (van 1200 naar 4072 in 2018). De onderzoekers hebben ook gekeken naar waar de meeste industriële AM-systemen staan. En dan hangt er vlag er anders bij: 37,1% staat in Noord-Amerika, 29,9% in Azië / Pacific en Europa volgt op de derde plek met 28,4%.

Europa loopt voorop. Hier worden meer octrooien voor 3D printen aangevraagd dan in de VS en in Azië.

Nederlandse universiteiten koploper

Zoom je in op wie de octrooien aanvraagt, dan valt iets op. In Nederland komt 21% van de aanvragen uit de academische wereld. In geen enkel ander Europees land ligt dit percentage zo hoog. Gemiddeld in Europa komt 12% van de aanvragen uit de academische hoek. TNO is met 97 patenten de grootste aanvrager onder de academische instellingen in Nederland, gevolgd door de Universiteit Twente (10) en het Academisch Ziekenhuis Maastricht (6). Bij de Nederlandse aanvragers uit het bedrijfsleven springen Airbus, DSM, Philips, Signify. Luxexcel en Suprapolix eruit. Deze laatste twee bedrijven springen er ook uit, want zij nemen liefst 17% van alle Nederlandse aanvragen in de sector mkb voor hun rekening.

Uit dit overzicht blijkt duidelijk hoe de nieuwkomers en de bedrijven de lead hebben genomen. GE staat aan kop met het aantal patentaanvragen; de traditionele spelers in de sector volgen op geruime afstand. Kijk ook naar de plek van XYZPrinting direct na EOS.

Gezondheid aan kop

De EOB-onderzoekers hebben ook gekeken naar de sectoren waar de octrooiaanvragen vandaan komen. Drie springen eruit: gezondheid (4018 aanvragen tussen 2010 – 2018), energie (2001 aanvragen) en transport (961 aanvragen). Industriële gereedschappen volgt op de vierde plaats. Uit de studie blijkt verder dat de meeste octrooiaanvragen betrekking hebben op een toepassing, gevolgd door machines en processen en op afstand door materialen. 3D printen met polymeren staat qua materialen ver bovenaan, op ruime afstand gevolgd door metaal.

AM heeft potentie volledige waardeketens te herscheppen

De aanleiding voor het Europees Octrooi Bureau om dit onderzoek te doen, is de snelle ontwikkeling en de verwachting dat additive manufacturing wel eens 5 procent van de productie in de totale maakindustrie wereldwijd kan gaan overnemen. “Additive manufacturing heeft de potentie om volledige industriële waardeketens te redesignen”, schrijft het EOB in het voorwoord.

 

Back to top button