Applications

Signify start 3D printfabriek voor lampenkappen

Signify is in Nederland begonnen met het 3D printen van lampenkappen en fittings. Daarmee zet het verlichtingsconcern een stap naar de circulaire economie. Het polycarbonaat van Covestro is namelijk volledig recycleerbaar. 3D printen verkleint daarnaast de carbon footprint van elke lampenkap.


Covestro polycarbonaat past in Signify’s circulaire economie concept

Eerder dit jaar heeft Signify een proef gedaan, waarbij consumenten hun eigen lampenkap online konden configureren die daarna on demand werd geprint. Het verlichtingsconcern zet dat concept nu om in een volwaardig product, “Wij zijn de eerste verlichtingsproducent die 3D geprinte lampenpakken op een industriële schaal produceert”, zegt Coen Liedenbaum, Venture Manager 3D Printing bij Signify. “Klanten kunnen hun ideeën tot leven zien komen in enkele dagen tijd in plaats van maanden.” Signify verkoopt de 3D geprinte lampenkappen via meerdere grote retailers.

Recycleerbaar polycarbonaat

Geprint wordt met recycleerbaar polycarbonaat van Covestro. Het voldoet aan de eisen ten aanzien van slagvastheid design vrijheid, transparantie en vlamvertragendheid. Een ander belangrijk argument om voor het materiaal van Covestro te kiezen, is dat het polycarbonaat 100% gerecycled kan worden. Daarmee ondersteunt het totale concept het idee van de circulaire economie. De carbon footprint van een 3D geprinte lampenkamp is kleiner dan de traditionele metalen kap. “Onze afgewerkte kappen hebben een 47% lagere carbon footprint dan de traditioneel gemaakte metalen kappen”, zegt Liedenbaum. Daarnaast wegen ze minder, zodat ook de CO2 uitstoot tijdens het transport eenderde lager is.

Covestro schaalt onderzoek 3D printen op

Voor Covestro betekent dit een belangrijke stap in de positionering in de 3D printindustrie. Momenteel onderzoekt de materiaalfabrikant meerdere materialen en toepassingen voor 3D printen, onder andere in de schoenenindustrie. “Door samen te werken met bedrijven zoals Signify, verleggen we de huidige grenzen aan de schaal waarop je 3D print en ondersteunen we verschillende industrieën in de waardeketen op hun weg digitale massaproductie”, zegt Patrick Rosso, Global Head of Addiive Manufacturing bij Covestro. Het Duitse bedrijf breidt de laboratoria voor materiaalontwikkeling voor 3D printen in Leverkusen (D), Pittsburgh (VS) en Shanghai (China) uit. Hier ontwikkelt en test Covestro materialen voor seriematig 3D printen. Covestro vindt de circulaire economie eveneens een belangrijk thema. “Ons bedrijf wil de transitie van een wegwerpeconomie naar een circulaire economie vormgeven met zoveel partners als mogelijk”, zegt Rainer Rettig, hoofd van het Circulaire Economie programma. Hij noemt het project bij Philips als een treffend voorbeeld.

Signify is de eerste fabrikant die lampenkampen op industriële schaal 3D print.

Signify investeert in 3D printfabrieken

Signify 3D print de kappen momenteel in de fabriek in Nederland. Het bedrijf heeft de technologie zover geperfectioneerd dat het een flexibele en duurzame productievorm voor lampenkappen is. Er bestaan plannen voor extra fabrieken in de VS, India en Indonesië.

Back to top button