3D printmarkt

AMPower: 3D metaalprinten gaat sterk groeien

De markt voor 3D metaalprinten gaat de komende vijf jaar met zo’n 25% per jaar groeien (samengestelde groei). Dat voorspelt het Duitse consultancybureau AMPower. Het zijn vooral de systeemaanbieders die hiervan profiteren. Zij pakken meer dan de helft van de totale groei. Kopers van de machines moeten rekening houden met een lagere groei.


Ondanks de groeicijfers van de additive manufacturing in zijn totaliteit, is 3D metaalprinten vandaag de dag nog steeds een nichemarkt, concludeert het consultancybureau AMPower. Deze markt is zo’n $1,5 miljard dollar groot, de totale AM-markt was vorig jaar geschat op $7 miljard. AMPower heeft op Formnext het meest recente rapport gepubliceerd, waarin men heel diep in de metaalprintmarkt duikt.

Marktanalyse toont dat Amerika en Azië sneller gaan groeien dan Europa

Europa blijft wel de grootste markt
Om te profiteren van de sterke groei, zullen de machinebouwers wel naar Amerika moeten gaan. Daar verwachten de onderzoekers de komende jaren de sterkste groei. Vergeleken met nu gaat de metaalprintmarkt in Noord Amerika meerdere keren over de kop. Asia-Pacific is eveneens een sterke groeiregio. Europa blijft achter bij het wereldwijd gemiddelde. Europa blijft wel in absolute getallen de grootste markt tot 2023, voorspelt AMPower.

De voorspelde groei (illustratie AMPower)

Duitsland ingehaald
Een interessant gegeven dat de onderzoekers aanhalen in hun rapport, is hoe de aanbodkant bij de systeemleveranciers eruit ziet. Hoewel Duitsland en België de bakermat zijn van 3D metaalprinten, is Duitsland allang ingehaald door de andere regio’s. Van de bijna 120 fabrikanten van 3D metaalprintsystemen, komen er 23 uit de VS. Het land telt daarmee de meeste fabrikanten. China staat op de tweede plaats met 16 AM system producenten voor metaal; Duitsland volgt met 15 op de voet.

Ook op Formnext stond een aantal Chinese fabrikanten die laten zien mee te kunnen spelen in de hogere marktsegmenten. Shining3D lanceerde de EP-M250, die het in een aangepaste versie ook bouwt voor Prima Additive in Italië.

Lees ook: Formnext halfweg: waar staat de AM-industrie?

Nieuwe technieken gaan significant groeien
Laser powderbed fusion (slm-technologie) is nog steeds de dominante technologie als het om 3D metaalprinten gaat. Maar doordat er nieuwe technieken opkomen, verwacht men dat het aandeel gaat afnemen komende jaren. Afgelopen jaar is er een enorme toename te zien geweest in de verkopen van FDM printers voor metaal. De komende vijf jaar verwacht AMPower dat binder jetting en Wire Arc DED een significant marktaandeel zullen veroveren.

AMPower verwacht dat de binder jetting technologie fors terrein gaat winnen. Op de foto onderdelen geprint op het nieuwe Desktop Metal Shop system.

Machinebouwers ontdekken 3D metaalprinten
Deze bedrijven vinden hun klanten in steeds meer sectoren. Het aantal industriële toepassingen groeit namelijk in alle industriesegmenten zegt AMPower  in het rapport. Ze hebben gemeenschappelijk dat ze afkomstig zijn uit hoogwaardige componentenproductie. Typische sectoren zijn de lucht- en ruimtevaart, medische industrie en olie- en gas. AMPower ziet echter dat de machinebouw in toenemende mate de technologie ontdekt, met name de tooling-industrie en de speciaal machinebouw voor hoogwaardige segmenten. In het rapport schetst AMPower niet alleen een overzicht van de toepassingen maar ook de succesfactoren.

AMPower heeft het rapport samengesteld op basis van meer dan 150 interviews. De fabrikanten die mee hebben gewerkt, bestrijken zo’n 80% van de installed base voor 3D metaalprinten. De gebruikers die geraadpleegd zijn, hebben meer dan 10% van de wereldwijd geïnstalleerde capaciteit tot hun beschikking.

Foto: APWorks heeft een studie gedaan naar een volledig 3D geprinte rotor voor een elektrisch vliegtuig dat RollsRoyce ontwikkelt. Het is geprint van Scalmalloy. De doorlooptijd voor dit concept bedraagt drie weken.

Back to top button