Applications

ItsLitho maakt 3D printen van een lithofaan gemakkelijk

In Nederland ontwikkelde online tool

Zoek je nog iets origineels voor de komende feestdagen? Al eens gedacht aan een lithofaan? Jordin Andriessen en Dennis Dane hebben een online tool ontwikkeld om je favoriete foto eenvoudig om te zetten in een file die je naar de 3D printer kunt sturen om daarmee het frame met de ‘geëtste’ afbeelding te printen. Hun lithomaker staat inmiddels online.


Voor wie er minder bekend mee is: een lithofaan wordt normaal gemaakt van doorschijnend porselein, waarin een afbeelding is geëtst. Belicht je deze van achteren, dan wordt de afbeelding zichtbaar. Zonder belichting is ze niet zichtbaar; dan zie je slechts een reliëf. Volgens Jordin Andriessen zijn ze met name in de wintermaanden populair; zeker rond de kerstdagen omdat men met een eigen foto een persoonlijk tintje aan zo’n lithofaan kan geven. Hij en Dennis Dane hebben de software in hun vrije tijd ontwikkeld; inmiddels gebruiken lithofaanmakers uit de hele wereld hun oplossing.

Hier boven zie je het effect als je een lichtbron aan de achterzijde inschakelt.

3D printen neemt rol kunstenaar over

Sinds eeuwen worden deze kunstwerkjes van porselein gemaakt, door kunstenaars met vele jaren ervaring omdat het nogal een precies karwei is. 3D printen maakt het een stuk gemakkelijker. Om het nog makkelijker te maken hebben Jordin en Dennis itslitho.com gebouwd. Na het uploaden van een digitale foto wordt het beeld omgezet naar een 3D model lithofaan. Daarbij kun je zelf nog aan knoppen draaien, zoals de afmetingen, de lichtdoorlatendheid, de dikte van de vorm en de settings voor het frame. Ook de vorm kun je kiezen: rechthoekig, rond, hexagonaal et cetera. Het uiteindelijke model download je als STL file, klaar om te printen. Dat kan op een gewone FFF printer. De tweede file is een 2D file om het beeld op papier te printen. Deze heeft exact de afmetingen die nodig zijn voor de lithofaan. Tot slot moet je de papieren afbeelding aan de achterzijde van het 3D geprint frame plakken, een lamp erachter plaatsen en klaar.

Op hun website laten de twee ontwikkelaars ook zien hoe je zelfs een 3D lithofaan kunt maken, bijvoorbeeld versieringen voor in de kerstboom of zelfs een kap voor een schemerlamp. Het is ook mogelijk om een kleurenfoto om te zetten naar een lithofaan.

Back to top button