Technology

Schaeffler neemt Aerosint over

SPD-technologie past in multimateriaal AM systeem dat in 2024 op de markt komt

Desktop Metal verkoopt het Belgische Aerosint aan Schaeffler. De Duitse specialist in motion technologie integreert de Aerosint technologie in het multimateriaal 3D printsysteem dat in 2024 op de markt komt. Het Belgische bedrijf gaat verder onder de naam, Schaeffler Aerosint SA. Desktop Metal en Schaeffler blijven wel samenwerken onder andere aan de combinatie metaal en keramiek.


Aerosint, gestart in 2016 in Herstal (tussen Luik en Maastricht), heeft een technologie ontwikkeld om met laser en binder jetting poederbed 3D printen meerdere materialen in één werkstuk te printen. Met de gepatenteerde SPD-technologie (Selective Powder Deposition) van Aerosint kan men homogene lagen creëren die bestaan uit meerdere naast elkaar gelegen materiaalafzettingen. De afzetting is selectief, wat betekent dat de vereiste hoeveelheden van de juiste materialen op de vereiste locaties worden afgezet.

Met name interessant voor de maakindustrie en medische technologie

Voor meerdere processen geschikt

De verschillende materiaalpoeders worden apart gehouden en aangebracht door zogenaamde “recoaters”. Deze SPD-technologie, die al op de markt is, kan worden gebruikt met additieve productieprocessen zoals laser-poederbedfusie en binderjetting, maar ook met indirecte processen. Schaeffler Special Machinery zal de technologie integreren in haar systeem voor multimateriaal 3D printen, dat vanaf 2024 beschikbaar zal zijn. “Door de integratie van deze belangrijke technologie van de toekomst kan Schaeffler Special Machinery als partner haar klanten een meer gediversifieerd systeemportfolio aanbieden, met name voor de sectoren productie en medische technologie”, aldus Bernd Wollenick, Senior Vice President Schaeffler Special Machinery.

Aerosint
De recoater van Aerosint. (Foto’s Schaeffler)


Desktop Metal en Aerosint blijven samenwerken

Aerosint was pas sinds 2021 onderdeel van Desktop Metal. Onder de vlag van de Amerikanen heeft het de SPD-technologie verder ontwikkeld. Ric Fulop, CEO van Desktop Metal, zegt dat Aerosint de technologie bij Schaeffler sneller kan inzetten. Schaeffler kan meteen gebruik maken van de multimateriaal printtechnologie.  “Met Schaeffler hebben we een internationale partner met een hoog niveau van technologische expertise en een duidelijke routekaart voor het commercialiseren van de SPD-technologie met lasergebaseerde systemen. We zullen blijven samenwerken aan de verschillende mogelijkheden om deze technologie in de toekomst toe te passen in binder jetting systemen van Desktop Metal.” Daarnaast zullen Schaeffler en Desktop Metal hun samenwerking op het gebied van multimateriaal oplossingen voortzetten, onder andere op het gebied van productietechnologieën zonder gereedschap.

Op Automatica werd onlangs voor het eerst de multi materiaalprinter van Schaeffler getoond.


Combinatie van metaal en keramiek

Schaeffler Special Machinery heeft eind juni voor het eerst de multimateriaal 3D printer getoond tijdens Automatica in München. Het unieke concept voor de zeer nauwkeurige productie van 3D-geprinte onderdelen bestaande uit een combinatie van metalen en keramiek zal vanaf 2024 beschikbaar zijn. “Ons nieuw ontwikkelde systeemconcept voor multimateriaal 3D-printen is een mijlpaal in de integratie van additieve productieprocessen in onze productielijnen”, zegt Bernd Wollenick, Senior Vice President Schaeffler Special Machinery. “Met deze oplossing kunnen klanten innovatieve materiaalcombinaties gebruiken, nieuwe functies in componenten en gereedschappen integreren en een hogere mate van flexibiliteit bieden bij het ontwerp van producten en gereedschappen.”

Back to top button