Technology

Aerosint een van de winnaars Formnext Start-Up Challenge

De jury van de Formnext Start-Up Challenge heeft de vijf winnaars bekend gemaakt. Daaronder het Belgische Aerosint. De jury is onder de indruk van de multimateriaal technologie die de Waalse start-up ontwikkelt. De vijf winnaars presenteren zich in november op Formnext in Frankfurt.

 

Van software tot 3D printen met submicron resolutie

Naast Aerosint zijn ook genomineerd Nanogrande uit Canada, 3DFortify uit de VS en Amendate en Kumovis, beide uit Duitsland. De jury bestaat uit prominente vertegenwoordigers uit de 3D printindustrie.

 

Nanogrande: 3D print op nanometer niveau

Opvallend is dat er slechts één software start-up bij zit. AMendate ontwikkelt software voor het snel en eenvoudig genereren van designs voor AM. De kern van hun software is een algoritme dat op basis van een vorm een topologie optimalisatie doorvoert, rekening houdend met typische AM designregels. Dit resultaat wordt automatisch omgezet naar een gangbaar CAD-formaat voor verdere bewerking. De andere winnaars zijn met de proceskant van 3D printtechnologie bezig. Nanogrande uit Canada heeft de eerste 3D printer voor het printen op moleculaire schaal ontwikkeld. Deze MPL-1 zal op Formnext getoond worden. Met dit systeem kan met meerdere lagen verschillende materialen, zoals metalen, polymeren, was en oxides in een laagdikte van een nanometer op elkaar stapelen. De technologie is gepatenteerd. Voor het produceren van objecten is geen supportmateriaal nodig. Dankzij de hoge resolutie kan men objecten en structuren 3D printen tot een maximaal formaat van 10 bij 10 bij 2,5 cm, maar wel in een submicron resolutie.

 

AMendate wil het design voor AM optimaliseren.

 

3DFortify positioneert vezels op voxelniveau

Het Amerikaanse 3DFortify is de andere winnaar van de overkant van de oceaan. Het is gespecialiseerd in het maken van composietmaterialen met behulp van additive manufacturing. De Fluxprint technologie is een magnetisch 3D printproces dat magnetisme combineert met digital light processing (DLP). De kracht van Fluxprint is dat men tijdens het printen vezels via het magnetisme kan oriënteren op voxelniveau. Daarmee optimaliseert 3DFortify de microstructuur.

 

aerosint

Aerosint hoort met de multimateriaal printtechnologie tot de winnaars van de Formnext Start-Up Challenge.

 

Nieuw printtechnologie van Aerosint en Kumovis

Aerosint en Kumovis zitten meer in de gangbare printtechnieken. De Waalse startup werkt aan een multimateriaal technologie op basis van lasersinteren. In het 3D Print magazine van juni kun je hier een artikel over lezen. Kumovis ontwikkelt een systeem voor het werken met high performance polymeren zoals PEEK en PPSU. Hun FDM 3D printer, Concept Clean AM, print in een met luchtcirculatie volledig thermisch gecontroleerde ruimte die dankzij filtertechnieken een cleanroom omgeving creëert. Een van de toepassingen is het 3D printen van gepersonaliseerde implantaten.

 

Presentaties op Formnext 2018

De vijf start-ups presenteren zich op Formnext 2018 in de start-up arena op de beurs in Frankfurt. Op de eerste beursdag houden ze korte pitches, waarna de prijzen worden uitgereikt. AM Ventures, het investeringsfonds oorspronkelijk opgericht vanuit EOS-oprichter, gaat de bedrijven begeleiden op bedrijfskundig vlak. Must 3D Printing, dat de wedstrijd mee organiseert, is een netwerk dat op allerlei manieren start-ups in deze sector promotoot. EOS en het start-up centrum van de Technische Universiteit München zijn mede-oprichter.

FOTO: een voorbeeld van 3D geprinte producten van 3DFortify

 

Back to top button