3D printmarktTechnology

Desktop Metal koopt Belgische 3D multimaterialen specialist Aerosint

Aerosint blijft multimateriaal technologie aan derden aanbieden

Desktop Metal neemt Aerosint over. De Belgische startup ontwikkelt multimaterialen 3D printtechnologie, zowel voor metalen, keramieken als kunststoffen. Het Belgische bedrijf blijft zelfstandig en kan de technologie ook aan derden aanbieden.


De overnamemachine van Desktop Metal draait volop. Nadat het vorige week nog in tissue printing stapte, zet de onderneming nu een stap richting het 3D printen van meerdere materialen in één werkstuk. De Aerosint technologie biedt een volledige controle over de 3-dimensionale positionering van een poederdeel in een poederbed AM-proces.

De toekomst van additive manufacturing is multimaterialen 3D printen

Een voorbeeld van het 3D printen met twee verschillende metalen.

Binnen twee jaar naar de markt

Aerosint, een Waalse startup die in 2016 is opgericht, heeft hiervoor technologie ontwikkeld die geïntegreerd kan worden in elk poederbed AM-proces en een hoge doorvoer in de productie garandeert. Deze selectieve poederafzetting ontsluit een reeks nieuwe toepassingen voor AM. Naast het reduceren van poederafval, materiaalkosten en nabewerkingstijd, heeft multimaterialen 3D printen het potentieel om bijkomende voordelen te realiseren. Denk hierbij aan lokale optimalisatie van mechanische eigenschappen, zoals slijtvastheid of trillingsdemping, en verbeterde chemische en fysische eigenschappen, zoals thermische en elektrische geleidbaarheid, corrosiebestendigheid. Behalve in lasergebaseerde processen kan dat ook in de binder jetting machines van Desktop Metal geïntegreerd worden. Aerosint multi-materiaal producten en diensten zullen op grote schaal beschikbaar blijven voor de AM-industrie met een integratie in Desktop Metal platforms gepland binnen de komende twee jaar.

Multimaterialen   

Ric Fulop, oprichter en CEO van Desktop Metal, zegt dat de overname past in de strategie om een gedifferentieerd aanbod van AM-technologieën te hebben voor wat Desktop Metal AM 2.0 noemt. “Multimaterialen 3D printen is de volgende grens in AM. Vandaag worden onderdelen geprint, maar in de toekomst zal men volledige producten willen printen, die kunnen samengesteld zijn uit meerdere materialen. Het industrialiseren van Aerosint’s kerntechnologie en gerelateerde poederverwerkingssystemen zal veel voordelen bieden voor de brede toepassing van AM oplossingen.” De Amerikanen gaan samen met de Belgische ontwikkelaars de technologie doorontwikkelen en uitrijpen, zodat deze geïntegreerd kan worden in de systemen van Desktop Metal. Aerosint blijft tegelijkertijd een eigen koers varen en zal de technologie ook aan andere fabrikant van poeder gebaseerde AM-systemen kunnen aanbieden.

Zelfstandige dochter

Aerosint gaat als een volledige dochteronderneming van Desktop Metal verder. De leiding blijft in handen van de oprichters Edouard Moens de Hase en Matthias Hick, die respectievelijk als Managing Director en Innovation Director van de Aerosint-activiteiten verder gaan. “Bij Aerosint geloven we dat de toekomst van AM multi-materiaal zal zijn,” zegt Edouard Moens de Hase. Hij is blij dat Aerosint nu toegang krijgt tot het distributienetwerk van Desktop Metal en het AM 2.0 technologie portfolio. Tegelijkertijd, zo kondigt hij aan, zal de Waalse startup blijven samenwerken met de bestaande partners om de AM-industrie verder te ontwikkelen en nieuwe marktkansen te benutten.

Back to top button