Materials

Desktop Metal en Uniformity Labs: doorbraak aluminium 3D printen

Mijlpaal voor de AM-industrie zegt Ric Fulop

Ook Desktop Metal en Uniformity Labs hebben een doorbraak in het 3D printen van aluminium met het DM Production System bekend gemaakt. Het gaat om een 6061 legering met meer dan tien procent (10%) rek en verbeterde vloeigrens (YS) en treksterkte (UTS) ten opzichte van gesmeed 6061 aluminium met vergelijkbare warmtebehandeling. Over de commerciële beschikbaarheid is nog niets bekend.


Ric Fulop, co-founder en CEO van Desktop Metal, spreekt over een mijlpaal in de ontwikkeling van aluminium als materiaal voor binder jetting technologie. Het is ook een grote stap vooruit voor de AM-industrie, omdat aluminium 6061 een van de meest gebruikte materialen is in niet alleen de automobielindustrie, maar ook in aerospace en consumentenelektronica. De totale aluminium gietmarkt is jaarlijks goed voor $50 miljard. En daar mikt Desktop Metal op met het nieuwe materiaal, ontwikkeld in een jarenlange samenwerking met Uniformity Labs. Adam Hopkins, oprichter en CEO, zegt; “Deze innovatie is een wezenlijke stap richting de toepassing van massaproductie van 3D geprinte aluminium onderdelen.”

Eigenschappen beter dan gesmeed aluminium 6061

aluminium
Volledig dicht, sinterbaar 6061 aluminium met een beter dan gesmede sterkte (Foto: Business Wire)

Ford en ExOne hebben vrijwel gelijktijdig bekend gemaakt dat ze een doorbraak hebben bereikt in het printen van aluminium 6061 met binder jetting technologie.

Andere materiaaltechnologie

Dit nieuwe poeder maakt het sinteren van onversinterd 6061 aluminium mogelijk. Uniformity Labs en Desktop Metal gebruiken een ander soort poeder dan gebruikelijk. Dit is een verbetering van bestaande aluminium poeders, waarbij deeltjes van een coating moesten worden voorzien, sinterhulpmiddelen in het poeder moesten worden gemengd, bindmiddelen met dure nanodeeltjes moesten worden gebruikt of metalen zoals lood, tin en magnesium moesten worden toegevoegd. Het nieuwe poeder is compatibel is met bindmiddelen op waterbasis. Het heeft een hogere minimale ontstekingsenergie (MIE) in vergelijking met andere in de handel verkrijgbare aluminium 6061-poeders, wat resulteert in een verbeterd veiligheidsprofiel.

Nog niet commercieel beschikbaar

Desktop Metal en Uniformity Labs gaan het poeder nu kwalificeren en de productie opschalen voor commerciële release. Zodra het volledig gekwalificeerd is, zal Uniformity 6061 aluminium beschikbaar zijn voor gebruik met het Desktop Metal Production System platform.

Back to top button