Materials

Ford en ExOne 3D printen aluminium met binder jetting

Autofabrikant ziet 3D printen van aluminium 6061 als belangrijke doorbraak

Ford en ExOne zijn erin geslaagd om aluminium 6061 te printen met de binder jetting technologie van ExOne. De automobielfabrikant spreekt over een doorbraak, omdat voor het eerst met korte cyclustijden deze veel gebruikte aluminiumlegering geprint kan worden. Ford verwacht dat deze technologie een rol gaat spelen in de verdere gewichtsreductie van auto’s, omdat designs mogelijk worden die voorheen ondenkbaar waren.


Sinds 2019 werken de engineers van 3D printerfabrikant ExOne en de materiaal experts van Ford samen aan het 3D printen van aluminium 6061. Het proces, waarvoor ze patent hebben aangevraagd, haalt een dichtheid van 99% en mechanische eigenschappen die vergelijkbaar zijn met fijngieten, een technologie die momenteel veel in de auto-industrie gebruikt wordt.

Zowel de resolutie, maatnauwkeurigheid als dichtheid liggen op een hoog niveau. (foto Ford).

Ook Desktop Metal heeft bekend gemaakt dat het erin slaagt om aluminium te 3D printen op binder jetting systemen.

Doorbraak van 3D printen in automobielindustrie?

Ford ziet in het gebruik van binder jetting met name het voordeel van de snelheid, die veel hoger ligt dan bij laserpoederbedsystemen, Daarmee kan men al langer aluminium printen, maart veel langzamer. “Dit is een doorbraak in de productie van 3D geprinte en gesinterde onderdelen”, zegt Harold Sears, die bij Ford technisch leider is van de additive manufacturing activiteiten. Het 3D printen met hoge snelheid effent het pad om complexe onderdelen te gaan 3D printen die voorheen ondenkbaar waren omdat er geen printtechnologie was die de hoge aantallen van de auto-industrie haalt. De Amerikaanse autofabrikant ziet volop kansen om onderdelen te integreren in één nieuwe component die geprint wordt. Daarmee reduceert men assemblage en verbetert men de prestaties van de onderdelen.

Aluminium 6061 3D printen kritische stap in gewichtsreductie

Kritische stap in verder gewichtsreductie

John Hartner, CEO van ExOne, bestempelt het 3D printen met aluminium 6061 als een kritische stap naar lichtere producten en een meer duurzame toekomst. Het printen gebeurt met een hoge resolutie en een goede beheersbaarheid van de maatnauwkeurigheid. Volgens Hartner is het halen van een materiaaldichtheid van 99% een doorbraak in het sinteren van aluminium.

Ford kocht al in 2000 de eerste machines van ExOne voor het 3D printen van zandmallen en kernen voor gietstukken. Deze staan zowel in de verschillende Ford fabrieken in zowel de VS als het Verenigd Koninkrijk.

In de komende editie van 3D printmagazine kun je meer lezen hoe 3D printen in de automobielindustrie begint door te breken.

Back to top button