ApplicationsTechnology

Eerste multi-materiaal 3D printer voor dentale industrie

Stratasys J5 DentaJet versnelt digitale transformatie dentale industrie

Stratasys lost met de J5 DentaJet multi-materiaal 3D printer een probleem bij tandtechnische laboratoria op. Zij moeten onderdelen in verschillende materialen 3D printen. De J5 DentaJet print tot 5 materialen in één buildjob. Tandtechnici kunnen dus een tray laden met meerdere verschillende onderdelen, die in hoge resolutie worden geprint.


Tandtechnische laboratoria moeten meerdere onderdelen in verschillende materialen produceren voor zowel uitneembare gedeeltelijke gebitsprotheses als tandheelkundige implantaten. Elke implantaathouder bestaat bijvoorbeeld uit een boven- en ondermodel, een zacht gingivamasker en een biocompatibel boorsjabloon. Hiervoor zijn drie verschillende materialen nodig, waardoor technici gedwongen zijn om ofwel meerdere 3D-printers te gebruiken ofwel afzonderlijke 3D-prints te maken met verschillende materialen.

J5 DentaJet print met de nauwkeurigheid van minder dan een menselijke haar

Tot vijf materialen in een buildjob

De J5 DentaJet kan gemakkelijk tot vijf materialen aan, inclusief ondersteunend materiaal. Naast verschillende materialen 3D print deze nieuwe machine van Stratasys ook verschillende kleuren op een realistische manier. Daarmee digitaliseert Stratasys de productie van modellen die tot nog toe alleen met was gemaakt konden worden. Tandtechnici kunnen deze voortaan in enkele uren digitaal produceren. De hoge resolutie van PolyJet-materialen betekent dat tandartsen kronen en bruggen in enkele minuten kunnen plaatsen dankzij de nauwkeurigheid van de modellen – tot 18,75 micron, of minder dan de helft van de breedte van een menselijke haar.

Versnelling digitale transformatie

“Tandheelkundige en orthodontische modellen worden steeds meer gebruikt voor 3D-printen, maar het proces is te handmatig en tijdrovend gebleven”, zegt Stratasys’ Healthcare Vice President Osnat Philipp. “De J5 DentaJet versnelt de volledige digitale transformatie. Het systeem draait grotendeels zonder toezicht, en je kunt zelfs een buildtray produceren met een grote verscheidenheid aan verschillende modellen met gebruik van verschillende materialen.” Het Amerikaanse NEO Lab in Massachusetts is één van de bètaklanten geweest. Het bedrijf met 120 medewerkers bedient zo’n 3.000 orthodontie en tandheelkundige klinieken. CEO en mede-eigenaar Christian Saurman zeg dat de J5 DentaJet zowel de efficiency verbetert alsook de kwaliteit. “We produceren elke dag 600 orthodontische hulpmiddelen”, zegt hij. “De DentaJet 3D printer is eenvoudig in gebruik, kan veel modellen in één keer printen en we zijn niet veel tijd kwijt aan het nabewerken van de modellen nadat ze uit de machine zijn gekomen. Onze modellen gaan sneller dan ooit van de printer naar de productievloer.”

Goede pasvorm bij de patiënt

Een tweede bètaklant is Motor City Lab Works, een full-service orthodontielaboratorium in Michigan. Hier is men vooral te spreken over de hoge mate van nauwkeurigheid waarmee de J5 DentaJet print. Dat zorgt voor een goede pasvorm bij de patiënt. John Dumas, orthodontist en CEO: “We hebben een printer nodig die geschikt is voor de combinatie van een grotere build tray voor grote volumes en modellen met een hogere resolutie. De J5 DentaJet biedt ons beide luxe in één machine.” 

Markt van 1 miljard dollar

Volgens schattingen van Stratasys bedraagt het totale marktsegment voor tandheelkundig 3D-printen ongeveer 1 miljard dollar. Met een groeiend aantal 3D-printtechnologieën, van polymerisatie tot stereolithografie, wil Stratasys een complete 3D-printleverancier zijn. Het levert de J5 DentaJet met een volledige reeks harsen die zijn afgestemd op de behoeften van de tandheelkundige industrie. Tot de beschikbare biocompatibele harsen behoren een heldere hars, VeroGlaze opaak wit voor tijdelijke in-mond plaatsing, en een heldere en flexibele hars. Bovendien voorziet het digitale Separator-materiaal de modellen automatisch van een laagje, zodat het veel gemakkelijker is om het acrylapparaat van het model te scheiden en was en resten te verwijderen.

Stratasys wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Seido-Systems

Back to top button