3D printmarkt

Eerste omzetdaling in 30 jaar voor Materialise

Fried Vancraen positief over de kansen die er komen voor de AM-sector

Rapidfit, de productiegroep van Materialise voor onder andere de automobielindustrie, heeft eind 2020 een ongekende hoge orderinstroom gehad. Deze houdt aan in de eerste maanden van 2021. Ook de activiteiten in de eyeware en footware industrie groeien weer. Voor Materialise zijn dit signalen dat covid-19 de omslag naar digitalisering versnelt. Maar voorzichtigheid voor de korte termijn blijft op z’n plaats.


Materialise had zich het zesde lustrumjaar ongetwijfeld anders voorgesteld. Voor de eerste keer in het 30-jarig bestaan van het AM-bedrijf moet het een omzetdaling melden. Over heel 2020 is de omzet gekrompen met 13,3% tot € 170,449 miljoen. De EBITDA-marge slonk tot 12%. De grootste omzetdaling zie je bij het segment Manufacturing (-26%), gevolgd door Software (-6,2%). De Medical activiteiten zijn de enige die een lichte groei hebben laten zien: + 1,5%. Toch is het management van Materialise al met al niet pessimistisch, ook al vindt men het te vroeg om voorspellingen voor heel 2021 te doen.

Crisis auto- en luchtvaartindustrie raken Materialise hard

Materialise 3D print de onderdelen voor dit NIP-beademingsmasker.

Ongekende veranderingen

Fried Vancraen, oprichter en CEO, verwacht namelijk grote veranderingen zowel als uitdagingen in het nieuwe decennium dat voor de 3D printindustrie is gestart. Het segment Manufacturing is hard geraakt doordat hierin veel gewerkt wordt voor de luchtvaart- en automobielindustrie, twee sectoren die zwaar geleden hebben onder de covid-19 crisis. Fried Vancraen: “De covid-19 crisis in die sectoren kan niet los worden gezien van de klimaatcrisis op lange termijn, die een ongekende verandering in beide sectoren teweegbrengt. Dit is een bedreiging en een kans tegelijk.” De kansen ontstaan doordat Materialise in beide sectoren kan bijdragen aan het minimaliseren van energie- en materiaalverbruik. “Zo komen bijvoorbeeld herbruikbare lichtgewicht bevestigingsmaterialen voor raketinrichtingen tegemoet aan de behoeften van de productie van elektrische auto’s.” Rapidfit zag dan ook een historisch hoge orderintake aan het einde van 2020. Ook in de eerste maanden van dit jaar wordt de orderbacklog zowel bij RapidFit als bij ACTech met de dag sterker. Dit geeft Materialise vertrouwen dat de automobielindustrie in het bijzonder het vertrouwen heeft herwonnen. Die sector trekt aan, aldus Vancraen.

Miljoenen mensen willen gepersonaliseerde producten

De tweede reden waarom de Materialise oprichter gelooft in de kansen die er komen, is dat er zowel voor brillen als inlegzolen miljoenen consumenten zijn die de juiste gepersonaliseerde oplossingen nodig hebben. Additive manufacturing kan dit zowel functioneel als economisch betaalbaar leveren. “De passie van Materialise voor personalisatie heeft ons ertoe aangezet om niet alleen de producten en processen voor het 3D-printen van die producten te ontwikkelen, maar ook de volledige software backbone”, aldus Fried Vancraen in een toelichting op de cijfers. Hij doelt dan zowel op de oplossingen voor onder andere eyeware, maar ook de e-commerce software die Materialise eind vorig jaar als cloudoplossing heeft gepresenteerd. Dit stelt het bedrijf in staat om waarde te creëren en te oogsten vanaf het moment van het vastleggen van de gegevens op het verkooppunt bij een opticien of patholoog tot de levering van het eindproduct en het huis van de klant. “Wij geloven dat wij onze eigen producten in die grote markten in het volgende decennium aanzienlijk kunnen laten groeien.”

Lees hier een uitgebreid artikel over hoe Materialise de volledige productie- en handelsketen in de brillenindustrie digitaliseert

Het management van Materialise vindt het nu nog te vroeg om uitspraken te doen over heel 2020. Maar dat er van kwartaal tot kwartaal verbeteringen komen in de financiële resultaten als de covid-19 pandemie geleidelijk uitdooft, is wel zeer aannemelijk.

Back to top button