software

Materialise Process Tuner: halvering kosten voor procesoptimalisatie AM

Materialise brengt in het voorjaar van 2021 Process Tuner uit, een webbased platform waarop 3D printbedrijven online hun 3D printerparameters kunnen optimaliseren voor serieproductie. De ervaring die Materialise zelf met de software tot nog toe heeft opgedaan, is een halvering van de kosten voor procesoptimalisatie AM haalbaar.


Process Tuner is een van de noviteiten die Materialise heeft aangekondigd tijdens het Think-In Launchevent, de  start van een serie van vijf online sessies waarin experts van het AM-bedrijf dieper ingaan op verschillende innovaties. Veel aandacht gaat uit naar het thema duurzaamheid. Zo gaat een sessie over Bluesint PA12, een parametersettings waarmee Materialise momenteel het poeder van SLS printers volledig kan hergebruiken bij bepaalde toepassingen. In de Think-In serie is er eveneens aandacht voor de 25e release van Magics. Nieuw hierin is Magics Storefront, waarmee 3D print servicebedrijven hun eigen webshop kunnen inrichten om hun verkoopproces te automatiseren.

Materialise lanceert nieuwe producten en kondigt Think-In serie aan

Met Bluesint slaagt Materialise erin om poeder van de SLS machines volledig te hergebruiken, met slechts een minimale invloed op de oppervlaktekwaliteit.

Optimalisatie drempel voor opschalen AM

Tachtig procent van de maakindustrie gebruikt al 3D printen, maar vooral voor prototyping. Onderzoek door Materialise wijst uit dat procesoptimalisatie het opschalen afremt en zelfs tegenhoudt. Het optimaliseren van alle procesparameters voor serieproductie is voor veel bedrijven een te grote horde. Stefaan Motte, VP en directeur Materialise Software: “Bedrijven zeggen dat optimalisatie te duur is, te complex en te tijdrovend.” De talloze procesparameters beïnvloeden elkaar namelijk onderling. Optimaliseren is bovendien niet echt duurzaam omdat het valideren van een proces wel 1000 testsamples kan vergen.

Halvering optimalisatiekosten

Materialise Process Tuner optimaliseert virtueel, zonder machine. Materialise gebruikt onder andere Kunstmatige Intelligentie om het aantal fysieke testprints drastisch te verminderen. Stefaan Motte: “We gebruiken het al intern en dat levert 50% lagere kosten op. Dat is echt een groot verschil.” De nieuwe softwaretool is volledig vanaf de grond ontwikkeld als webapplicatie. Het wordt de eerste cloud-native Magics applicatie. Er komt ook een versie voor bedrijven die op eigen locatie de software willen gebruiken. Materialise is inmiddels een pilot gestart waarvoor bedrijven zich nog kunnen aanmelden. In het voorjaar van 2021 volgt de brede uitrol.

E-commerce platform in Magics

Een ander nieuw onderdeel van Magics wordt Magics Storefront. Hiermee kunnen 3D printbedrijven hun eigen webshop creëren en het salesproces volledig automatiseren. Magics Storefront is compleet e-commercie en CRM-platform, bedoeld voor zowel printservicebedrijven als voor interne printafdelingen die dagelijks veel orders verwerken. Storefront biedt gebruikers een integratie met Streamics en Magics zodat 3D printbedrijven een closed loop creëren tussen klanten en productie. Stefaan Motte ziet de groei zowel bij consumenten- als industriële producten. Ongeacht het merk 3D printer kan men realtime feedback krijgen over de status van orders. Magics Storefront komt in het tweede kwartaal 2021 op de markt.

De Materialise Think-In serie online events start op 24 november en loopt door tot 16 december. Hier vind je het hele programma.

Back to top button