Technology

Eerst DM Shop System geleverd aan Europese klanten

Desktop Metal is gestart met het uitleveren van het Shop System, het binderjetting systeem voor middelgrote series. De productie van het 3D metaalprintsysteem draait volop. Op de lijst met eerste klanten prijken naast enkele onderzoeksinstituten twee Europese fabrikanten van luxe consumentenproducten. Materialise heeft ondertussen de Build Processor voor het Shop System klaar.


Het DM Shop System werd een jaar geleden op Formnext gepresenteerd. Het is een kleinere versie van het Production binderjetting systeem. Met het kleine systeem. dat gemakkelijk uitgebreid kan worden, richt Desktop Metal zich op de typische kleinere toeleveranciers in de metaalindustrie. De single pass printerunit kan maximaal 70 kilo staal op een dag printen. Dat is een factor 10 sneller dan de laser poederbed machines. Ric Fullop, oprichter en CEO van de Amerikaanse 3D printerfabrikant, zegt dat met dit systeem engineers de beperkingen van veel traditionele technieken, zoals CNC verspanen, aan de kant kunnen schuiven omdat het er nu een betaalbaar en betrouwbaar proces voor batchgewijze productie van metalen onderdelen beschikbaar is.

Materialise lanceert Build Processor voor binderjetting systemen

Massaproductie voor luxe consumentenproducten

In Frankrijk zijn er verschillende klanten. Begin dit haar was het trainingscentrum AFPMA de l’Ain van UIMM (Franse associatie van metallurgische industrie) de eerste Europese koper van het nieuwe systeem. Inmiddels heeft zich E.A.C aan die lijst toegevoegd. Deze Franse onderneming richt zich op de markt voor luxe consumentengoederen. “Door de massaproductie van verbazingwekkend ingewikkelde geometrieën mogelijk te maken, staat metaal binderjetting op het punt de markt voor luxegoederen te transformeren”, zegt Patrick Chouvet, Manager E.A.C. Het Franse bedrijf heeft na een uitgebreide evaluatie en benchmarking gekozen voor het Desktop Metal Shop System vanwege de printkwaliteit, de doorvoercapaciteit en de betaalbaarheid, aldus de Fransman.

CETIM vult AM-technologieën aan

Ook het Franse innovatiecentrum CETIM hoort tot de eerste kopers van het nieuwe systeem. Pierre Chalandon, COO bij CETIM, ziet kansen voor productie zonder gereedschappen, kortere doorlooptijden, lagere kosten en meer materiaalkeuze. “We hebben gekozen om een van de eerste gebruikers van Shop System te zijn omdat we overtuigd zijn van de mogelijkheden van metaal binderjetting.” Met name de lagere kosten, hogere productiviteit, kwaliteit en de nauwkeurigheid geven hierbij de doorslag. CETIM beschikt ook al over andere 3D metaalprinttechnologieën.

Subcontractor voor luxe goederen

In Portugal is Jade Creaction LDA als een van de eerste de nieuwe 3D metaalprinter gaan inzetten. Het Portugese bedrijf produceert horloges, sierraden en luxe lederen producten voor grote Franse, Italiaanse en Portugese merken. Het bedrijf wil met de 3D metaalprinttechnologie sneller kunnen reageren op vragen uit de markt. Daarnaast wil het de ontwerpers meer vrijheid geven.

Materialise Build Processor en analyse productiedata

Materialise heeft recent de ondersteuning van Build Processor voor de Desktop metaalprinters aangekondigd. Onderdeel hiervan zijn onder andere de mogelijkheid om de producten te nesten in de builjob, om maximaal het bouwvolume te benutten. Ook het genereren van support voor de binderjetting onderdelen maakt deel uit van de oplossing van het Belgische bedrijf voor de twee binderjetting systemen van Desktop Metal. Daarnaast biedt Materialise voor het eerst een Machine Connectivity Pack aan als onderdeel van Streamics 8.2. Door data tijdens het printproces te monitoren en te analyseren, krijgen gebruikers een beter inzicht in hoe ze parametersettings moeten aanpassen en tot een betere productieplanning kunnen komen. Desktop Metal maakt de data toegankelijk via zowel de MT Connect standaard als OPC-UA.

Back to top button