3D printmarkt

Industriële doorbraak van 3D metaalprinten vraagt nog geduld

Klaus Parey (Trumpf): kosten per onderdeel moeten omlaag

Ondanks dat de markt voor 3D metaalprinten feitelijk al twee jaar vlak is en Europese spelers concurrentie ondervinden van Aziatische aanbieders, houdt men bij Trumpf alle vertrouwen in additive manufacturing. Op middellange en langere termijn gaat de technologie richting serieproductie.


Trumpf profileerde zich afgelopen week op Formnext Connect nadrukkelijk, zowel met de TruPrint 5000 die nu is vrijgegeven voor de verkoop, als met de groene laser voor het 3D printen van puur koper en materialen als goud. Van een industriële markt voor de 3D metaalprinters is echter nog geen sprake, zo komt naar voren uit de toelichting die Klaus Parey, directeur AM bij het Duitse familiebedrijf, gaf.

Automobielindustrie stapt pas in als cost per part fors lager wordt

Op het vlak van Laser Metal Deposition verhoogt Trumpf de productiviteit met een nieuwe nozzle. Hiermee kan men per minuut tot 1.000 vierkante centimeter oppervlak bewerken. Hiervoor is wel een 8 kW laser nodig.

Geringe groei komende jaren

De markt voor laser poederbedmachines, waarin Trumpf met de TruPrint reeks actief is, maakt feitelijk al twee jaar een zijwaartse beweging. Als je de markt voor low cost metaalprinters weglaat, dan gaat het wereldwijd om zo’n 1.000 machines per jaar die alle spelers samen verkopen. “Wij verwachten komende jaren een groei met een enkel cijfer”, aldus Parey. Binnen deze markt zijn echter in deelsegmenten wel interessante bewegingen. Het middenformaat stagneert, neigt zelfs te krimpen. De groei zit aan de bovenkant, bij de grootformaat 3D printers. “Het kleinste segment qua aantallen maar het is vorig jaar wel met 30% gegroeid.”

Aziatische aanbieders komen massaal naar Westerse markten met low cost machines

80% groei bij low cost printers

In aantallen de sterkste groei bij 3D metaalprinten vind je in het low cost segment. Die markt is vorig jaar volgens Trumpf met 80% gegroeid. Absoluut is het nog een klein segment. Klaus Parey schat de omvang zo’n € 30 miljoen wereldwijd. Het is onder andere de dentaalindustrie waar deze machines worden verkocht. “Daar zien we nu massaal Aziatische en met name Chinese aanbieders naar de Westerse markten komen”, zegt Klaus Parey. “Ze maken ons het leven zwaar.” Het verrast hem overigens niet. Trumpf kent dit fenomeen uit de lasersnijmarkt. “Concurrentie is normaal. We moeten daar een goed antwoord op vinden.” En dat is volgens hem ondersteuning bieden, scholing, applicatieontwikkeling en een digitale workflow voor het hele proces.

Dentaalindustrie gaat digitaal

Bij Trumpf ziet men de dentaalindustrie stilaan overschakelen van traditionele technieken naar 3D metaalprinten met de bijbehorende digitale workflow. “Andere branches zijn nog niet zover.” De automobielindustrie zal daar bijvoorbeeld nog drie tot vijf jaar voor nodig hebben, schat Klaus Parey in. “De grootste uitdaging is het verlagen van de kosten. Cost per part is de sleutel.” Multilasermachines zijn één oplossing. Innovatieve machineconcepten en grotere bouwkamers helpen ook. Klaus Parey ziet wel in e-mobility nieuwe kansen ontstaan. Trumpf speelt hier met de groene laser op in. Daarmee smelt men zuiver koper, haalt een hoge resolutie en de warmtebehandeling kan achterwege blijven. Hiermee is de technologie voor bepaalde toepassingen al goedkoper dan conventionele productietechnieken.

De nieuwe uitpakmodule ontpoedert en pakt automatisch uit.

LPBF onklopbaar

Binder jetting, waar sommige concurrenten op inzetten, wordt door Trumpf eerder als een aanvullende AM-technologie gezien dan als een vervanger van de laser poederbedmachines. “Voor bepaalde toepassingen is Binder jetting geschikt. Laser poederbed is echter qua maatvoering en eigenschappen van het basismateriaal onverslaanbaar.” En de stap naar serieproductie komt er zeker. “We hebben al veel bereikt qua robuustheid, maar we hebben nog een lange weg te gaan naar serieproductie. Wij geloven in de innovatiekracht van additive manufacturing. We hebben voor AM gekozen vanwege de strategische rol, voor de lange termijn”, besluit Klaus Parey.

FOTO: zuiver koper printen is een van de mogelijkheden van de TruPrint 1000 Green Edition met groene laser.

Back to top button