Applications

Trumpf, HP en Siemens tonen wat design for AM oplevert

Wil je maximaal resultaat boeken met additive manufacturing, dan is design for AM onmisbaar. 3D printen wordt dan eigenlijk de finale van een heel digitaal voortraject. HP, Siemens en Trumpf laten zien welke resultaten mogelijk zijn.


Betere performance; lagere kosten

Links het oorspronkelijke onderdeel van Trumpf, rechts het 3D geprinte, dat 10 losse onderdelen vervangt door één.


Practice what you preach: dat lieten zowel Trumpf als HP vorige maand tijdens Formnext zien. De twee machinebouwers passen additive manufacturing zelf inmiddels ook toe. HP doet dit onder andere voor de eigen 3D printers, waarbij het samen met Siemens laat zien dat je met geïntegreerde software nog een stap verder kunt komen dan optimalisatie voor 3D printen. Trumpf heeft een team de onderdelen productie van de ‘klassieke’ machines laten analyseren. Dit heeft er onder andere toe geleid dat een koelelement voor de 3D lasersnijmachines volledig is geredesignd voor 3D metaalprinten.

Trumpf print 600 onderdelen voor 2D lasersnijmachine

Trumpf 3D print tegenwoordig op de TruPrint metaalprinters onderdelen voor de lasersnijmachines voor de plaatwerkindustrie. De AM-experts hebben de onderdelen in de plaatbewerkingsmachines onder de loep genomen en dat heeft een lijst opgeleverd van onderdelen waarbij het zin heeft om het design aan te passen voor additive manufacturing. Een voorbeeld is dit onderdeel van het koelsysteem. Door het ontwerp aan te passen aan de mogelijkheden van 3D metaalprinten, zijn de tien losse onderdelen die vroeger geassembleerd moesten worden, teruggebracht tot één component die in één keer op de TruPrint 3000 geproduceerd wordt. Dit levert een kostenbesparing van 30% op. Daarnaast verbetert door het nieuwe design de koelcapaciteitmet zo’n 30%. Jaarlijks produceert de machinebouwer een kleine 600 van deze onderdelen.

HP en Siemens: digitalisering

HP heeft al eerder laten zien steeds meer onderdelen voor zowel de 2D machines als de 3D Multijet Fusion te printen. HP heeft recent samen met Siemens een onderdeel voor de luchtkoeling verder geoptimaliseerd. Eerder al was er een redesign doorgevoerd, zodat het onderdeel dat oorspronkelijk uit meerdere componenten werd samengesteld in één keer geprint kan worden. Nu is in Siemens NX met flowsimulatie de digital twin van het onderdeel geoptimaliseerd voor een betere luchtstroom. Dat leverde bij de simulatie een performanceverbetering van 22% op. In de praktijk blijkt het koelvermogen met 20 tot 23 procent te verbeteren, een teken dat de simulatie met de digital twin in Siemens NX een betrouwbaar resultaat oplevert. HP heeft ervoor gekozen deze efficienywinst te gebruiken om de printsnelheid te verhogen door extra te koelen. Dat levert 15% hogere printsnelheid op. HP had ook kunnen overwegen om de betere prestaties te gebruiken om het energieverbruik te reduceren. Dit soort afwegingen kunnen veel beter worden gemaakt door met een digital twin te werken. De 3D printtechnologie is slechts de enabler die dit mogelijk maakt.

Het voor flow geoptimaliseerde onderdelen van de HP printers. Op de achtergrond het ontwerp zoals het geredesignd was voor 3D printen.

3D printen wordt groot

HP en Trumpf geven hiermee twee voorbeelden waarom 3D printen komende jaren echt een vlucht gaat nemen, mits het principe van design for AM goed wordt toegepast. Wil je nog meer voorbeelden zien? In de december editie van 3D Print magazine geven we nog meer voorbeelden.

FOTO: Trumpf 3D print ook onderdelen voor de nieuwe Multiplate in de TruPrint 1000

Back to top button