Technology

Fontys biedt combinatie e-learning met praktijkleren 3D metaalprinten

Gebrek aan specifieke kennis wordt vaak aangemerkt als een van de factoren die een bredere inzet van 3D printen tegenhouden. Online is er best al veel cursusmateriaal te vinden. Maar is dat niet net zoiets als leren zwemmen zonder het water in te gaan? Het Fontys Centre of Expertise HTSM combineert daarom een e-learning 3D metaalprinten met praktijklessen in het Fontyslab.

Een ‘leven lang leren’ is van levensbelang. Met dit gegeven in het achterhoofd, heeft Fontys Centre of Expertise HTSM een online omgeving opgezet met korte cursussen in uiteenlopende domeinen. De overkoepelende naam: Open Learning Labs. Hierin is sinds kort ook een domein Addtive Manufacturing.

Cursisten trainen in de praktijk met Trumpf TruPrint 1000

Cursus Powder Bed Fusion

In de nieuwe domein is de eerste cursus Powder Bed Fusion nu online. In deze e-learning 3D metaalprinten module, die deelnemers naar eigen indeling doorlopen, wordt aandacht besteed aan zaken zoals design for additive manufacturing, topologie optimalisatie, materiaalkunde, voorbereiden en nabewerken van metalen prints, veiligheid, kwaliteit en kosten. In de toekomst volgen per onderwerp nog verdiepingsslagen. Het cursusmateriaal wordt in het Engels aangeboden. Dit gedeelte van de cursus is gratis toegankelijk.

Wie de online cursus wil aanvullen met praktijkervaring kan trainen in het Fontyslab, waar de TruPrint 1000 metaalprinter gebruikt wordt.

Praktijkervaring in het Fontys Lab

Bijzonder aan het leerconcept van Open Learning Labs is dat cursisten bij Fontys praktijkervaring kunnen opdoen. Het centre of Expertise beschikt in Eindhoven over een Trumpf TruPrint 1000 3D metaalprinter. Hiermee wordt 316L geprint. Behalve dat de metaalprinter wordt ingezet voor onderzoek in samenwerking met bedrijven, kunnen ook externe cursisten er gebruik van maken. Na het volgen van de gratis online sessie, kan de cursist een dagdeel naar het Fontys 3D-printlab in Eindhoven komen, om samen met een 3D-printexpert de geleerde theorie in de praktijk te brengen: van voorbereiding in het softwarepakket Magics tot het bedienen van de printer. Deze combinatie maakt het cursusaanbod van Fontys uniek.

Bewijs van deelname

Wie zowel de online cursus doorloopt als de praktijktraining met succes afrondt, krijgt een bewijs van deelname van Fontys Hogescholen. De cursus is bedoeld voor professionals met een MBO+ achtergrond die nog weinig kennis hebben van het metaalprinten op basis van poederbed fusie.

Voor meer informatie: www.openlearninglabs.nl

Of lees in 3D Print magazine een uitgebreider artikel


Back to top button