ApplicationsTechnology

Fontys’ TruPrint 1000 beschikbaar voor maakbedrijven

Fontys heeft geïnvesteerd in een nieuwe 3D metaalprinter, de TruPrint 1000 van Trumpf. Deze is beschikbaar voor de maakbedrijven in Zuidoost-Brabant die ervaring met 3D printen willen opdoen. “Behalve de theorie kunnen ze nu ook de praktijk ervaren”, zegt Rein van der Mast van het Fontys Centre of Expertise Hightech Systems & Materials (CoE HTSM). Ook krijgt de 3D Metaalprinter een rol in het op te richten Open Learning Labs.

 

3D metaalprinter krijgt rol in Fontys’ Open Learning Labs

Het Fontys Centre of Expertise Hightech Systems & Materials (CoE HTSM) heeft de voorbije jaren de nodige ervaring opgebouwd met zowel 3D printen met metaal als kunststoffen. Het centre is daarnaast uitgegroeid tot een ontmoetingsplek tussen onderwijs en praktijk op het gebied van robotics, additive manufacturing en agro-mechatronics. Op het vlak van 3D printen zet Fontys nu twee belangrijker vervolgstappen: de investering in de TruPrint 1000 en de lancering van een Open Learning Lab.

 

Brainportregio wil meerwaarde 3D printen onderzoeken

Rein van der Mast zegt dat men in de contacten met de maakindustrie in Zuidoost Brabant de behoefte speurt aan onderzoek naar praktische toepassingen van 3D metaalprinten. ,,Er staat echter nog maar een handjevol metaalprinters in het land. En er zijn, zeker in deze Brainportregio, veel meer bedrijven die zich afvragen of 3D metaalprinten voor hen een meerwaarde kan hebben”, vertelt Rein van der Mast. ,,Wij hebben regelmatig tekenaars, ontwerpers en constructeurs over de vloer van die bedrijven. Behalve de theorie kunnen we hen nu ook de praktijk laten zien.”

 

De Trumpf TruPrint 1000 bij Fontys.

 

Trumpf TruPrint 1000 voor testen

De TruPrint 1000 staat ter beschikking van de maakindustrie. De kleinste 3D printer van Trumpf leent zich heel goed voor de bedrijven die concepten willen testen, omdat snel producten met een gering bouwvolume geprint kunnen worden en de ervaringen later opgeschaald kunnen worden naar grotere systemen. ,,Voor ons is het belangrijk dat je snel een resultaat hebt. We kunnen nu in korte tijd allerlei variabelen die het werkstuk beïnvloeden onderzoeken, met inbegrip van hun onderlinge wisselwerking. Daarbij beschikken we hier over allerlei voorzieningen om de geprinte stukken te beproeven”, aldus Van der Mast.

 

Fontys start Open Learning Labs: e-learning voor maakindustrie

De compacte metaalprinter wordt eveneens ingezet in het nieuwe Open Learning Labs dat het Centre of Expertise HTSM binnenkort zal lanceren. Bedrijven kunnen via e-learning op het internet hun expertise vergroten op het gebied van robotics, additive manufacturing en agro-mechatronics. Het geleerde wordt naar behoefte in de praktijk gebracht in fysieke labs, waaronder dat rond de nieuwe metaalprinter. Fontys HTSM biedt daarnaast (kortlopende) trainingen aan in combinatie met Topology Optimization, Design for Additive Manufacturing , Post Processing en Materials.

 

Back to top button