Technology

One Click Metal brengt laagdrempelig metaalprinten naar het MKB

De Duitse startup One Click Metal is begonnen met de uitlevering van de eerste 3D metaalprinters uit hun Bold-serie. Kostprijs: net geen €55.000. Een oplossing voor metaalprinten in het midden- en kleinbedrijf, voor wie de huidige AM-technologie een te hoge instapdrempel kent. Precies het idee waarmee de oprichters van One Click Metal, medewerkers van Trumpf, het management wisten te overtuigen hen ruimte te geven in het interne startup programma Internehmertum.


Wat doe je als twee van je medewerkers een idee hebben voor een machine die misschien wel eens kan gaan concurreren met je eigen product? Trumpf geeft hen de ruimte. Medewerkers met een goed idee kunnen dat pitchen bij een groep experts van Trumpf. Degene met de meest kansrijke ideeën mogen drie maanden lang de helft van hun tijd besteden aan het verder uitwerken van hun idee. Telkens na drie maanden wordt geëvalueerd en bekeken of ze nog eens drie maanden mogen doorgaan.

Startup uit Trumpf incubator staat inmiddels op eigen benen

metaalprinten
De startup uit het speciale Trumpf programma wil 3D metaalprinten laagdrempeliger maken (Foto: TRUMPF GmbH + Co. KG)

Machine die 80 procent van een TruPrint kan

“Als het idee goed is, doen we het, zelfs als het concurreert met Trumpf machines”, zegt Peter Leibinger, in de concernleiding van de Duitse machinebouwr verantwoordelijk voor technologie. “Leidinggevenden hebben geen vetorecht. Dat doet wel eens pijn.” One Click Metal is een 3D metaalprinter, die 80 procent kan van hetgeen de TruPrint machines kunnen, maar wel veel goedkoper is en eenvoudiger te bedienen. De startup zit met de MPrint al dicht tegen die 80 procent aan. Met een machine die een kwart kost van de goedkoopste TruPrint 1000. “En die toch veel kan”, beklemtoont Peter Leibinger.

Intern startup programma bij Trumpf

One Click Metal is een van de successen van het startup programma Internehmertum van Trumpf. De startup is inmiddels zover dat het bedrijf met 20 medewerkers al buiten de Trumpf-vestiging in Ditzingen is gehuisvest en de eerste machines heeft uitgeleverd. Björn Ullmann heeft samen met Stefan Weber een 3D metaalprinter ontwikkeld waarmee One Click Metal een oplossing biedt voor een brede groep metaalbedrijven voor wie de huidige generatie laser poederbed machines te duur en te complex zijn. “We willen een complexe productietechniek toegankelijk maken voor iedereen”, legt Björn Ullmann uit. Metaalprinten moet gemakkelijker worden.

Laagdrempelig in het gebruikt

Met toegankelijk bedoelt hij niet alleen qua investering, maar ook in het gebruik. Voor € 54.900 koop je de One Click Metal metaalprinter uit de Boldserie, de MPrint. De eerste keer komt daar nog een uitpakstation (MPure van €21.900) bij; dat kan later ook gebruikt worden bij een tweede of derde metaalprinter. De MPrep software wordt op abonnementsbasis aangeboden. De client van de One Click Metal software draait bij de klant op een PC, de rest staat in de cloud. “We willen weg van de gebruiker die een high end PC nodig heeft om de software te laten draaien. Onze rekenkracht zit in de cloud.” De buildjobvoorbereiding is eenvoudig. Vanuit Fusion 360 en Nettfabb kan rechtstreeks geprint worden. Wat One Click Metal ook anders doet dan het moederbedrijf, is het poedermanagement. Het poeder komt in een cartridge, die eenvoudig verwisseld kan worden zonder dat de operator direct in contact kan komen met het metaalpoeder.

Waarom kan One Click Metal de machines goedkoper maken?

Waar zit nu het verschil in waardoor deze machines zoveel goedkoper zijn? Het bouwvolume is 150 bij 150 bij 150 mm, volgens Björn Ullmann voldoende voor veel maakbedrijven. In de One Click Metal 3D printer zit een diodelaser. Die heeft weliswaar een lagere straalkwaliteit, maar voldoende. De laser is de duurste component in een metaalprinter. “We halen niet de opbouwsnelheid van de fiberlaser, maar het heeft geen zin de machine te goed te maken. Grote machines zijn te snel voor onze klanten; daar hebben ze nog onvoldoende werk voor.” Het derde grote verschil zit in het ontbreken van de galvoscanner, de spiegels die de laserstraal op het poederbed richten. Het optiek zit op een cartesisch assenstelsel.

Heeft Trumpf hiermee een concurrent voor de eigen 3D metaalprinters in de wereld gezet? Peter Leibinger wil het niet zo zien. “Dit helpt ons om onze eigen concepten nog eens goed te bekijken en te valideren.”

In de september editie van 3D Print magazine kun je een uitgebreider artikel over One Click Metal lezen

Back to top button