Materials

Defensie ontwikkelt met Brightlands vederlichte supersterkte AM-materialen

Defensie gaat samen met Brightlands nieuwe materialen op basis van magnesium gecombineerd met sterke kunststoffen ontwikkelen voor 3D print toepassingen. Het consortium is het eerste binnen Europa dat innovatieve 3D printtechnologie combineert met magnesium en andere materialen.


Defensie in Nederland en het Limburgse innovatiecluster van ondernemers, onderzoekers en studenten hebben hierover samen met de Provincie Limburg afspraken gemaakt. Het doel is om magnesium, een licht materiaal, te mengen met andere materialen waardoor er supersterkte en tegelijkertijd vederlichte materialen ontstaan. Defensie wil daarmee applicaties gaan 3D printen.

Consortium gaat als eerste in Europa aan de slag met magnesium gecombineerd met sterke kunststoffen

Brightlands heeft al eerder magnesium slim gecombineerd met supersterke polymeren in de 100% Limburg Bike, een concept voor het 3D printen van een gepersonaliseerde fiets.

Heb je interesse in additive manufacturing for defense, kijk dan eens naar de Engelstalige Virtual AM for Defense Conference in oktober 2020.

Samenwerking met Limburgs bedrijfsleven

De ontwikkeling van 3D printen en slimme materialen heeft al langer de interesse van Defensie. “Vandaag zetten we een belangrijke stap op dat gebied. Dat gebeurt door een gezamenlijk programma te starten waarbij we kennis opbouwen van printen met hoogwaardige materialen”, zegt kolonel Pieter van Broekhoven van het defensie-innovatiecentrum FRONT. Volgens gedeputeerde Housmans laat het project zien dat Defensie en Limburg elkaar hebben gevonden. “Dit is het eerste project dat voorkomt uit onze samenwerking binnen het Platform Defensie Bedrijfsleven Limburg. Ik ben er trots op dat we dit in onze regio voor elkaar hebben gekregen. Dit tekent onze daad- en innovatiekracht.”

Defensie is al langere tijd actief met het verkennen van de mogelijkheden van 3D printen oftewel additive manufacturing. Defensiekrant heeft er al meerdere artikelen aan gewijd.

Back to top button