Technology

3D Systems: nieuwe 3D metaalprinters in bètatest

3D Systems komt later dit jaar met nieuwe 3D metaalprinters. Het gaat om de DMP 8300 en de DMP 8500 Factory Solution. Enkele bètaklanten testen de nieuwe metaalprinters momenteel. In een conference call met analisten noemde topman VJ de respons erg positief. De DMP 8500 Factory Solutions is een 3D metaalprinter met een groter bouwvolume.

 

DMP 8300 en 8500 Factory Solutions komend najaar op de markt

Het Amerikaanse 3D Systems zag de omzet in het eerste kwartaal met 6% toenemen, tot $165,9 miljoen. Opvallend is met name de groei van het aantal verkochte 3D printers. In geld uitgedrukt was er sprake van een toename van 24%; in aantallen verkocht 3D Systems in de eerste maanden van dit jaar liefst 44% meer printers. En dat cijfer is gemeten zonder dat een van de nieuwe machines is uitgeleverd. De groei is ook evenredig verdeeld over de professional en industriële 3D printers. Deze cijfers stemmen Vyomesh Joshi, CEO, tot tevredenheid. Deze forse toename zal in de komende jaren tot meer omzet bij materialen en service leiden, zo zei hij in een toelichting met financieel analisten, aldus de transcriptie op Seeking Alpha.

 

‘De beste titanium printers’

In hetzelfde gesprek ging hij in op de nieuwe printers die 3D Systems dit jaar aan de markt gaat leveren. VJ bestempelt de DMP 8300 als een “factory ready” model van de ProX 320. Deze grotendeels in Leuven ontwikkelde metaalprinter is al enkele jaren op de markt. Volgens de topman heeft de verkoop hiervan in de eerste maanden van dit jaar een flinke impuls gekregen. “De nauwkeurigheid van de DMP 8300 en 8500 zijn de beste bij titanium printers tot nog toe”, aldus VJ in het transcript van de analistencall. De uitlevering van de metaalprinters staat gepland voor de herfst van dit jaar. VJ ziet de medische industrie als een van de belangrijkste afzetmarkten voor de nieuwe metaalprinters. Hier boekt het concern succes, mede doordat het een complete workflow aanbiedt. De tweede markt is de aerospace industrie. “Hier hebben we nog werk te doen. Ook hier wil ik focussen op de totale workflow.” De CEO kiest voor dezelfde benadering als in de healthcare industrie: een complete oplossing van machine, software en materialen.

 

Een van de nieuwe modellen voor kunststof onderdelen is Figure 4, recent officieel gelanceerd.

 

Nieuwe modellen voor kunststoffen

3D Systems lanceert daarnaast een aantal nieuwe kunststofprinters, zoals onlangs op Rapid + TCT te zien was. Men is al gestart met de levering van de nieuwe SLS printer SLS 6100, evenals de FabPro 1000, een instap industriële 3D printer. Volgens VJ heeft 3D Systems de beste technologie in handen voor SLS printen vanwege de dichtheid waarmee de stukken worden geprint en de betere temperatuurbeheersing.

 

Kosten gaan voor de baat

De kosten gaan overigens wel voor de baten bij het Amerikaanse bedrijf. Het verlies per aandeel is meer dan verdubbeld vergeleken met het eerste kwartaal van 2017. Operationeel bedroeg het verlies 17,5 miljoen dollar; netto kwam het uit op ruim 20 miljoen dollar. Dit komt, zo wordt in een toelichting gezegd, door de investeringen in de IT transformatie van 3D Systems en het opbouwen van een supportstructuur voor de nieuwe producten. 3D Systems CEO VJ spreekt desondanks van een keerpunt. De investeringen beginnen wereldwijd vruchten af te werpen.

 

Back to top button