softwareTechnology

Trumpf toont industrierijp maken van 3D metaalprinten

Trumpf heeft tijdens Intech 2018 nog eens duidelijk getoond dat de industriële inzetbaarheid van 3D metaalprinten afhangt van het aantal lasers in een machine en van procesmonitoring. Trumpf’s eigen software TruTops Monitor registreert en bewaakt al een flink aantal parameters tijdens het printproces. Operators hebben op afstand toegang tot de data.

 

Digitale kwaliteitsborging maakt straks 100% controle met CT overbodig

Additive Manufacturing was niet eens het thema van Intech 2018, de jaarlijkse technologieshow in Ditzingen (D). De belangstelling van de bezoekers voor de drie metaalprinters was er niet minder om. De machinebouwer had alle drie de type metaalprinters opgesteld: de TruPrint 1000 met twee lasers; de TruPrint 3000 en de op Formnext gepresenteerde TruPrint 5000. Deze laatste beschikt over 3 lasers.

 

Bezoekers aan Intech 2018 konden alle drie de metaalprinters van Trumpf zien, inclusief het concept van de cilinderwissel bij de TruPrint 5000 door een robot. Trumpf heeft nog niet besloten of dit systeem er daadwerkelijk komt.

 

2,5 dag of 1 dag printen?

Het effect daarvan is goed zichtbaar in de 3D geprinte wereldbol, met meerdere fijne inwendige details. Diameter van de globe: 300 mm, hoogte 400 mm. Op de TruPrint 3000 vergt de productie van deze wereldbol ruim 2 dagen. Hetzelfde product geprint op de TruPrint 5000, met gelijke instellingen, vergt minder dan een dag. “Dat komt door de 3 laserbronnen in deze machine, vergeleken met 1 laserbron in de “TruPrint 3000”, aldus Damien Buchbinder, hoofd productmanagement Additive Manufacturing bij Trumpf. Ook een aantal andere features van het industriële printsysteem verkorten de productietijd, zoals hogere automatiseringsgraad bij de start van de printjob.

 

Met TruTops Monitor bewaakt Trumpf de kritische parameters tijdens de printjob.

 

Realtime data uitlezen met Trumpf TruTops Monitor

Gevraagd naar het thema reproduceerbaarheid, verwijst Buchbinder naar de toepassing van TruTops Monitor. Dit is de software die Trumpf gebruikt om productie op de machines te monitoren.  Samen met TruTops Fab biedt het operators op afstand altijd toegang tot de parametersettings en inzicht in de voortgang van de printjob. Tijdens Intech demonstreerde machinebouwer onder meer hoe de software kritische parameters zoals de circulatiesnelheid van het beschermgas, de vochtigheid in de bouwkamer, temperatuur van het platform en de hoeveelheid gesmolten materiaal per laag registreert. Meerdere 3D printers waren te volgen. “Deze data lezen we realtime uit. Als tijdens een printjob alle parameters onder de grenswaarden blijven, dan ben je bijna zeker van een goede kwaliteit.”

 

Het zeefstation naast het uitpakstation van de TruPrint 3000.

 

100% controle overbodig maken

Dat neemt niet weg dat bij hele kritische toepassingen, bijvoorbeeld voor de vliegtuigindustrie, stukken 100% gecontroleerd worden met computertomografie. “Wij willen deze 100% controle overbodig maken met onze monitoringsystemen”, zegt Damien Buchbinder. Zover is het nog niet. Bij bepaalde fouten kan de besturing wel zelf een beslissing nemen over al dan niet afbreken van de printjob. Maar meestal moet de operator dit op basis van een melding doen. Volgens de AM expert van Trumpf is monitoring de sleutel om tot digitale kwaliteitsborging te komen. En dat is de basis voor een industriële inzet van 3D metaalprinten van kritische componenten. Naarmate er meer geprint wordt, zal de software steeds intelligenter worden. De machine leert dan meer en meer autonoom beslissingen te nemen over het printproces.

 

Nikkellegeringen printen

Damien Buchbinder vertelde verder dat Trumpf werkt aan het metaalprinten met zeer moeilijk lasbare legeringen. Onder andere moeilijke nikkellegeringen. “Dat zal de volgende stap zijn om bijvoorbeeld turbines nog efficiënter te maken.”

 

Back to top button