3D print experts

Rein van der Mast als AM expert naar Fontys

Rein van der Mast is in dienst getreden bij Fontys Hogeschool Engineering Eindhoven. Hij is aan de slag gegaan als AM expert om zowel de activiteiten van het Objexlab te ondersteunen alsook mee te werken aan het opleiden van vakmensen voor 3D printen.

 

Fontys investeert in AM expertise

Rein van der Mast noemt zichzelf Revelator AM Design Paradigm. ‘AM’ staat voor additive manufacturing. ‘Design Paradigm’ betreft het complex van elkaar veelal tegenwerkende factoren, waarbij de beste oplossing een compromis betreft.

 

Rein van der MastAM is proces vol tegenwerkende fenomenen

Rein zegt hierover: “Wie bij het rechtstreeks 3D-printen van metalen voorwerpen bijvoorbeeld een zo hoog mogelijke dichtheid wil behalen, voegt veel energie toe. De uitzetting en krimp die daardoor ontstaan, doen de positienauwkeurigheid afnemen.” Dezelfde tegen elkaar in werkende fenomenen zie je bij ondersteunende structuren. Meer ervan leidt veelal tot een nauwkeuriger resultaat, maar ook tot meer verbruik, langer printen en meer nabewerken. Meer dan voorheen moet volgens Van der Mast de ontwerper met deze aspecten en hun onderlinge wisselwerking bekend zijn.

 

Mogelijkheden en beperkingen 3D printen kennen

Een ontwerper die simpelweg zijn ontwerp bij de werkvoorbereider neerlegt zonder verdere betrokkenheid is hierbij niet op zijn plaats. Hij moet bekend zijn met de mogelijkheden en beperkingen die met 3D-printen samenhangen. En hij moet 3D printen slim combineren met conventionele vervaardigingsoplossingen, iets dat Rein als ‘revelator’ met liefde verkondigt. Rein van der Mast studeerde Industrieel Ontwerpen in Delft. De afgelopen drie jaar was hij manager Design & Engineering van Additive Industries. Sinds kort is hij vaste columnist van 3D Print magazine.

 

Snel groeiende interesse

Fontys heeft Rein van der Mast aangetrokken omdat de belangstelling voor 3D-printen razendsnel toeneemt. De onderwijsinstelling ziet voor zichzelf een belangrijke taak weggelegd in het opleiden van vakmensen met grondige kennis van het nieuwe vervaardigingsproces. Daaraan heeft de markt steeds meer behoefte.

 

 

Back to top button