ApplicationsMagazineTechnology

Kortzichtigheid politiek breekt AM industrie op

Bedrijven in de techniek vinden moeilijk jonge vakmensen. Dat geldt zeker voor bedrijven die willen investeren in 3D printen. De opmerking tijdens de CECIMO conferentie dat de groei van de AM industrie wordt afgeremd door gebrek aan vakmensen én digitale skills snijdt absoluut hout. Een Nederlands maakbedrijf heeft deze zomer een nieuwe investering in 3D printen verschoven omdat het heel moeilijk geschikte medewerkers kon vinden. De maakindustrie krijgt thans de rekening gepresenteerd van de politieke visie uit de jaren ’90 dat we in West-Europa een diensteneconomie moesten worden.

[button link=”https://1drv.ms/b/s!Aug8WNIWfjM7ioA0OXKo9egsgcAWSg” type=”big” newwindow=”yes”] Download 3D Print magazine nr 3-2017[/button]

 

Gebrek digitale skills

Toch denk ik dat dit niet de enige reden is voor het gebrek aan technische vakmensen. Op dezelfde AM conferentie schrok ik van het onderzoeksresultaat dat 31 procent van de Europese werknemers onvoldoende digitale skills heeft. En 14% heeft er zelfs helemaal geen. Dat heeft niks te maken met de keuze voor maak- of diensteneconomie. Ook bij diensten zie je een razendsnelle verschuiving naar digitalisering.

 

Andere visie op onderwijs nodig

Waardoor komt het dan wel? Als je mij vraagt door ons onderwijssysteem. We zijn bang dat het bedrijfsleven een dikke vinger in de pap krijgt. Technologie ontwikkelt zich momenteel zo snel, dat het onderwijs dat door de politiek in een strak keurslijf is gestopt, per definitie mijlenver achterloopt. Hoeveel basisscholen in Nederland hebben een 3D printer? Hoeveel meesters of juffrouwen weten deze te bedienen? Weinige, schat ik zo in. Dat geldt in zekere mate ook voor het middelbaar beroepsonderwijs. Hoe kunnen we dan verwachten dat het onderwijs jongeren aflevert die staan te popelen voor de techniek?

 

Ook maakindustrie heeft eigen verantwoordelijkheid

De politiek moet zich minder met onderwijs bemoeien. En de maakindustrie moet zich realiseren dat ze zelf ook een verantwoordelijkheid heeft als het gaat om het opleiden van jonge vakmensen. Samen kunnen ze dat oppakken, zoals Saxion Hogeschool met het ROC Twente laat zien. Alleen: als onderwijsinstellingen een AM-opleiding willen starten, duurt het twee jaar omdat eerst een Croho nummer aangevraagd moet worden. Deze bureaucratie zet niet alleen onze industrie, maar onze hele samenleving op achterstand. Ondertussen worden in Den Haag 1000 smartphones uitgedeeld aan kinderen van minima. Leuk bedoeld, maar bedenk eens hoeveel basisscholen je voor dat geld een 3D printpakket met kennis had kunnen aanbieden. Dat is een investering voor de lange termijn. De kinderen maken dan kennis met techniek en leren skills voor beroepen die goed verdienen. Dat noem ik pas minimabeleid.

Lees meer over hoe gebrek aan vakmensen de AM industrie groeit, over innovaties op het vlak van 3D printen én over boeiende toepassingen in de nieuwe editie van 3D printmagazine.

Franc Coenen
Hoofdredacteur

Wat staat er verder in deze editie? Onder meer: 

 

Back to top button