Magazine

AM industrie heeft méér nodig dan zelfvertrouwen en optimisme

Is dat zelfvertrouwen terecht? Ja, want 3D printen kan echt groot worden, zonder dat het andere maaktechnologieën gaat verdringen. Maar dat lukt alleen als je de technologie breder bekijkt, bijvoorbeeld als oplossing voor een logistiek probleem, supply chain uitdagingen of als aanjager voor businessmodel innovatie.


Het succesverhaal van Formnext is dit jaar nog eens een versnelling hoger geschakeld. Twee hallen met vier verdiepingen in totaal, vol met additive manufacturing technologie waren vorige maand in Frankfurt te zien. Een positief teken is dat het aantal bezoekers bijna net zo hard is gegroeid.

3D printen leeft, maar waar blijven de toepassingen?

Het thema leeft blijkbaar, ondanks dat de investeringen in met name het 3D metaalprinten achterblijven, zoals in oktober op mtc3 in München, de conferentie van Oerlikon en TUM, te horen was. Eigenlijk was het contrast groot. Realiteitszin in München, met een Oerlikon topman die sprak over tegenwind. Haast grenzeloos optimisme in Frankfurt, waar een sector zich presenteerde die blaakt van zelfvertrouwen. Is dat zelfvertrouwen terecht? Ja, want 3D printen kan echt groot worden, zonder dat het andere maaktechnologieën gaat verdringen. Maar dat lukt alleen als je de technologie breder bekijkt, bijvoorbeeld als oplossing voor een logistiek probleem, supply chain uitdagingen of als aanjager voor businessmodel innovatie. En dat is nog lang niet tot het management van het doorsnee maakbedrijf doorgedrongen.

Liever cases dan machines tonen

Dat lukt niet door hallen vol te zetten met 3D printers en andere apparatuur. Dat lukt alleen met voorbeelden die herkenbaar zijn voor het mkb-maakbedrijf; en met de bereidheid om kennis en ervaringen te delen. Op dat laatste punt wringt vaak de schoen. Bedrijven die de mogelijkheden van additive manufacturing in hun bedrijfsvoering hebben ontdekt, houden deze kennis vaak voor zichzelf. Gelukkig beseft een aantal grote spelers, met name aan de materiaalkant, dat ecosystemen noodzakelijk zijn.
Ondertussen heb ik het gevoel dat grote bedrijven verder met AM technologie zijn dan ze naar buiten toe laten doorschemeren. Een goed voorbeeld is BMW, dat 3D printen een plek geeft in de automobielproductie. Zo’n voorbeeld maakt meteen duidelijk dat oude wetmatigheden in de additive manufacturing industrie niet meer opgaan. Met name de presentatie van BMW op mtc3 hoe met digitale technologie het AM-proces is geoptimaliseerd, was aansprekend. Wat Siemens op Formnext liet zien eveneens. Digitalisering in optima forma.

Kan het MKB deze ontwikkelingen wel bijbenen?

In hoeverre kunnen de mkb-maakbedrijven die ontwikkeling nog volgen? Want het gaat niet alleen om te investeren in AM-technologie en -kennis, uiteindelijk gaat het erom hoe je als onderneming transformeert naar een digitaal maakbedrijf en hoe je voor jezelf een positie creëert in de nieuwe supply chains. Want die gaan er heel anders uitzien.
Optimisme is goed. Maar zorg dat je niet te ver voor de muziek uitloopt. Een definitieve doorbraak van additive manufacturing vergt juist iets anders dan hallen vol technologie.

Download hier 3D print magazine december 2019

Foto: Trumpf gebruikt 3D metaalprinten voor de productie van onderdelen van de 2D lasersnijmachines. Waarom? Dat lees je hier

Back to top button