Top story

3D printen niets voor serieproductie? Signify wil miljoenen lampen printen

Additive Manufacturing focusgebied voor innovatie bij verlichtingsconcern

Highlights
  • Signify verwerkt grondstof oude CD's in filament
  • Matrijskosten steeds moeilijker terug te verdienen
  • 3D printen een van de 5 focusgebieden voor verlichtingsconcern

Signify is wereldwijd de eerste in de verlichtingsindustrie die Additive Manufacturing  op grote schaal als productietechniek omarmt en opschaalt. Om meerdere redenen. 3D printen is een van de focusgebieden als het om innovatie gaat. Het verlichtingsconcern gaat nu ook anderen laten profiteren van de  ontwikkelde infrastructuur.


De CD-editie van Signify, op de markt gebracht als Philips My Creation, is illustratief voor het innovatiepotentieel in de Brainportregio. Signify maakt van gerecycleerde CD’s filament en print daarmee lampen. De geluidsdrager van weleer wordt hergebruikt om sfeerverlichting in huis of op kantoor te brengen.

Verlichtingsconcern gaat zelf geproduceerd filament aan derden verkopen

Lampen uit de collectie van Signify 3D geprint met filament op basis van gerecycleerde visnetten (foto’s Signify)

Duurzame oplossing

“We kopen   grondstof op basis van oude CD’s in en maken er zelf filament van”, zegt Stijn Meijers, New Business Development manager bij Signify in Maarheeze. Coastal breeze is een andere lijn waarin gerecycleerde kunststoffen worden toegepast. Dit keer van visnetten, goed voor bijna de helft van de plasticvervuiling in de Oceanen. Deze twee productlijnen zijn illustratief voor hoe 3D printen kan bijdragen aan een duurzamere wereld. Signify gaat daarmee nog verder. “Duurzaamheid is essentieel. De R&D afdelingen kijken nu ook naar kunststoffen gebaseerd op natuurlijke grondstoffen. Alles is gemaakt van recyclebaar materiaal. En de designs zijn zodanig dat de lampen gemakkelijk recycleerbaar zijn.” Zo worden de lampen niet gelakt om ze makkelijker te kunnen recyclen.

Lokale productie betekent minder logistieke risico’s

Duurzaamheid is niet het enige voordeel van 3D printen. “De supply chain verstoringen en de covid lock downs in China helpen niet echt om lampen daar te produceren. Daarom produceren wij lokaal”, aldus Stijn Meijers. In totaal heeft Signify nu zes printfarms  verspreid over de hele wereld , waar  vele printers  on-demand en als het moet customized, de producten 3D printen. Omdat het een digitaal productieproces is, kan de producent snel inspelen op nieuwe trends of op vraag uit de markt.  Voor zakelijke projecten, waarbij het om grotere aantallen gaat, is customization mogelijk: het design en de afmetingen worden  afgestemd op de wensen van de klant. “We kunnen producten op maat maken wat een groot voordeel is bij bijvoorbeeld kantoorrenovatie.”

Filament verkopen aan derden

Een nieuwe activiteit, die Signify bezig is op te tuigen, is het verkopen van filament aan derden. Het verlichtingsconcern ontwikkelt en produceert zelf filament voor de duizenden FDM-printers. Dit heeft, geeft Meijers aan, enerzijds te maken met de specifieke eisen die aan het materiaal worden gesteld, anderzijds met de schaalgrootte. “We printen heel veel. Als je veel materiaal nodig hebt, loont om zelf te produceren.” Omdat Signify altijd al specifieke materialen zelf heeft geproduceerd en verkoopt aan derden, gaat het dat nu ook doen met filament. Als New Business Development manager kijkt Stijn Meijers bijvoorbeeld naar de signmarkt, de reclamewereld en de productie van paspoppen. Voor deze toepassingen lenen de materialen van Signify zich goed. Bijvoorbeeld de translucente kunststoffen voor de signindustrie. Of de vlamvertragende materialen voor de zwaar belaste paspoppen en de letters aan gevels. Het productie concept voor het filament is flexibel. “Als een klant een bepaald materiaal nodig heeft, of een specifieke kleur, kunnen we dat ook in kleinere hoeveelheden produceren.”

Het wordt dus steeds moeilijker alle investeringen in bijvoorbeeld matrijzen terug te verdienen

Onderzoek andere technologieën

Voor Signify is Additive Manufacturing één van de vijf focusgebieden voor innovatie. Het concern investeert in de ontwikkeling van zowel materialen, printtechnologie als ook de designs, het automatiseren van de printfabrieken. “En we onderzoeken andere technologieën om nog meer onderdelen te gaan 3D printen”, zegt Stijn Meijers hierover. De productie van verlichtingsarmaturen is een complex gebeuren, mede door de grote variatie aan componenten. 3D printen helpt deze complexiteit te verminderen, wat goed uitpakt in een snel veranderende markt. “Verlichting is modegevoelig. Na twee jaar zijn de producten vaak alweer verouderd. Het wordt dus steeds moeilijker alle investeringen in bijvoorbeeld matrijzen terug te verdienen.” 3D printen is daarom een alternatieve productietechnologie voor Signify. Niet als vervanging van spuitgieten, wel als aanvulling, benadrukt Stijn Meijers. Het feit dat dit jaar in Hongarije het één miljoenste onderdeel is geprint, geeft aan dat het een substantiële aanvulling in het palet van productietechnieken is.

Stijn Meijers is een van de sprekers in de AM Masterclass die Brainport Eindhoven en Mikrocentrum tijdens Kunststoffenbeurs 2022 organiseren. Meer informatie hierover kun je hier vinden.

Back to top button