3D printmarkt

Zorgt liquiditeitsgebrek voor overnamegolf in AM-industrie?

Waarom stopt Nikon meteen € 45 miljoen in SLM Solutions?

Opvallend in de overname van SLM Solutions door Nikon is dat de Japanners direct ruim € 45 miljoen in de 3D printerfabrikant stoppen. Onder andere voor de financiering van de lopende business. Hoe staan de fabrikanten er financieel voor? Gaat gebrek aan werkkapitaal de overnamemarkt in beweging zetten? Ook Additive Industries zoekt een zak met geld.


Nikon heeft bij het tekenen van het overnamebod direct voor € 45,5 miljoen nieuwe aandelen in SLM Solutions gekocht. Goed voor 10% extra aandelenkapitaal, waarmee de fabrikant onder andere de huidige operationele activiteiten financiert.

Ook Additive Industries zegt op zoek te zijn naar een investeerder

Mede dankzij de investeringen door Divergent in twee NXG XII 600 systemen heeft SLM Solutions de orderintake in Q2 verdubbeld

Behoefte aan werkkapitaal stijgt

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers meldde SLM Solutions enkele weken geleden een 59% groei van het aantal orders in de eerste zes maanden, ter waarde van € 39,4 miljoen mede te danken aan de verkoop van twee NXG XII 600 systemen, het vlaggenschip. De omzet is dit jaar met 34% gegroeid tot € 42,5 miljoen.  Met een verlies onder aan de streep van € 3 miljoen. De kosten van niet afgebouwde machines is dit jaar sterk toegenomen van € 3,9 miljoen in 2021 tot € 8,4 eind Q2. Het werkkapitaal nam met 17% toe tot € 37 miljoen, terwijl er eind van Q2 nog € 37,1 miljoen in de kas zat aan liquiditeiten. Dat is mede te danken aan de derde tranche van de converteerbare obligatie. In de presentatie aan beleggers zei het management toen al meerdere financiële opties te overwegen en daarover binnen enkele weken meer duidelijkheid te zullen geven.

Niet alle kansen verzilveren

Chris Connery, die bij Context de AM-markt op de voet volgt, concludeerde eerder dit jaar al dat de fabrikanten de groeikansen niet allemaal kunnen verzilveren. De reden: supply chain problemen en chiptekorten. Dat laatste wordt bevestigd door Additive Industries. Tegelijkertijd worden de fabrikanten geconfronteerd met een sterk aantrekkende vraag na de dip tijdens het eerste coronajaar.

Additive Industries zoekt investeerder

Vorige week meldde het Eindhovens Dagblad dat Additive Industries eveneens een geldgever zoekt. De verliezen stapelen zich namelijk op, maakt de krant op uit het laatste jaarverslag van de Eindhovense 3D metaalprinterfabrikant. De omzet groeide in 2021 weliswaar tot € 13,1 miljoen, het netto verlies bedroeg vorig jaar € 9 miljoen. De afgelopen drie jaren heeft Additive Industries volgens het krantenartikel € 38,8 miljoen verlies geleden. Het zoekt nu, aldus het jaarverslag, een investeerder om een lening van € 14 miljoen terug te betalen aan Highlands Beheer. Meldt zich binnenkort een overnemer voor het Eindhovense bedrijf?

Structureel tekort aan financiele middelen?

Weliswaar niet in de metaalprintsector, maar ook Ultimaker krijgt als de fusie met Makerbot doorgaat van Stratasys een flinke zak geld mee. Blijkbaar zijn ook hier de miljoenen meer dan welkom om de groei te kunnen financieren. Is dit een structureel probleem in de AM-industrie? Heeft de AM-industrie een probleem met het financieren van de groei? Elke machine moet worden voorgefinancierd. En als machines niet afgebouwd kunnen worden door gebrek aan onderdelen, kan het benodigd werkkapitaal snel oplopen.  Desktop Metal heeft bij de bekendmaking van de Q2 resultaten eveneens dat focus op cash en werkkapitaal management een van de strategische prioriteiten is. Dankzij een converteerbare obligatie ($115 miljoen) dit voorjaar heeft Desktop Metal $ 255 miljoen in kas. Dat zou voldoende moeten zijn om het uit te zingen tot cash break even wordt bereikt.

Additive Industries toonde op de TechniShow vorige week dit prototype van een waferstage. Om de ontwikkeling van de grote MetalFab te financieren, zoekt het bedrijf een nieuwe investeerder aldus het jaarverslag.

Overnamekansen?

Als de vraag sterk aantrekt en de fabrikanten hebben last van tekorten in de supply chains, is het niet vreemd als sommigen problemen met hun liquiditeiten krijgen. Ze moeten immers de dure systemen voorfinancieren. En zeker bij 3D metaalprinten zijn de systemen de afgelopen jaren fors duurder geworden. Gaan we komende maanden vaker zien dat bedrijven uit de klassieke maakindustrie een AM-fabrikant overnemen en zich zo een positie in deze groeisector verwerven? Die kans is niet ondenkbaar. Zeker de nieuwkomers, die afgelopen jaren de middelen van investeerders vooral hebben uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling, kunnen in ademnood geraken nu de markt op stoom komt. En misschien zijn overnames door gevestigde partijen zelfs goed voor de implementatie van de technologie in de maakindustrie. Die zou hier op termijn wel eens van kunnen profiteren.

Back to top button