3D printmarktApplications

HP 3D print spare parts voor groot formaat machines

HP is een pilot gestart met het 3D printen van spare parts voor de groot formaat 2D printers. Dat heeft het Amerikaanse concern op Formnext bekend gemaakt. Als de pilot slaagt, wil HP meer reserve-onderdelen, ook van andere modellen, niet langer fysiek op voorraad houden maar op afroep printen.

 

HP zet nieuwe stap in transitie naar digitalisering van de productie

Bezoekers aan de HP-stand op Formnext konden dit jaar voor het eerst in Europa de nieuwe 3D metaalprinter Metal Jet zien en de nieuwe kleurenprinters uit de 300 en 500 serie. Deze laatsten zullen vanaf het tweede kwartaal 2019 leverbaar zijn, belooft HP. De presentatie van de 3D metaalprinter gebeurde op een tweede stand, in hal 3.0, waar de meeste fabrikanten van 3D metaalprinters exposeerden.

 

Voorraad vervangen door CAD-modellen

Interessanter dan de technologie zijn eigenlijk de toepassingen. En op dat vlak zet HP zelf een stap in de digitalisering van de supply chain. Voor de groot formaatprinters bij de drukkerijen voert HP momenteel een proefproject uit. Reserve-onderdelen worden op afroep geprint. Als een service engineer bepaalde onderdelen nodig heeft, worden ze 3D geprint op de multijet fusion 4200 printers. Afhankelijk van de locatie waar onderhoud moet plaatsvinden, print HP de reserve-onderdelen via het eigen netwerk van 3D printbedrijven waar het mee samenwerkt. Hiermee valt de fysieke voorraad weg. Dat kan met name bij onderdelen van oudere modellen een behoorlijke kostenbesparing opleveren. HP 3D print ook al zo’n 140 onderdelen voor de nieuwe 3D printers uit de modelreeksen 300 en 500 (foto bovenaan). Deze onderdelen zijn direct vanaf het begin ontworpen voor 3D printen, zodat men de voordelen maximaal benut. Door de onderdelen vervolgens in een buildjob zodanig te combineren dat er een hoge vullingsgraad van de machine ontstaat, is de kostprijs volgens de fabrikant lager dan bij spuitgieten. Hoe hoog de vullingsgraad is, wilde men niet prijsgeven.

 

De badge die GKN geprint heeft met de Metal Jet van HP in 316L.

 

Toepassingen in automotive

In Frankfurt liet HP ook twee onderdelen zien uit de automobielindustrie die daadwerkelijk worden toegepast. GKN, een van de twee launching customers voor de Metal Jet, heeft voor een aantal pre-productiemodellen van de Chinese Touareg Flitzer R-Line badges geprint van 316L. BMW zet de kunststof printer in voor de productie van de raamgeleidingsrail van de BMW i8 Roadster. Het onderdeel wordt op een MJF 4200 geprint. BMW zet voor dit model ook 3D metaalprinten met andere technieken in. HP heeft voor de 3D printer een nieuw PA11 ontwikkeld, dat betere mechanische eigenschappen heeft om ductiele, functionele onderdelen te printen met onder andere een verbeterde slagvastheid.

 

BMW i8

Het onderdeel voor de BMW i8 Roadster.

 

Samenwerking met Autodesk

De fabrikant van 3D printers kondigde verder een samenwerking met Autodesk aan. De print workflow voor de multijet fusion printers van HP is geïntegreerd in Autodesk Fusion 360 met generative design mogelijkheden. Hiermee kunnen engineers hun ontwerpen verder optimaliseren voor de HP printers. Daarnaast ondersteunt Netfabb van Autodeks de hele lijn multijet fusion printers.

 

Back to top button