Technology

Trumpf: koolstof houdend gereedschapstaal en koper 3D printen

Trumpf 3D print staallegeringen met een hoog koolstofgehalte met de TruPrint 5000. Dat lukt door het bouwplatform tot 500 graden C voor te verwarmen. Titaniumlegeringen worden hierdoor verwerkt met aanzienlijk kleiner risico op kromtrekken of scheuren. En door een groene, gepulste laser te koppelen aan de TruPrint 1000, kun je koper 3D printen. Of goud of zilver.

 

Voorverwarmen bouwplatform; gepulste groene laser voor TruPrint 1000

 

Goud en zilver printen in de TruPrint 1000

De verrassing bij Trumpf op Formnext was dit jaar de toepassing van een gepulste groene laser. De laserspecialisten uit Ditzingen hebben een nieuwe schijflaser TruDisk 1020 aan de TruPrint 1000 3D printer gekoppeld met als resultaat: goud en koper 3D printen.  De golflengte van de standaard infraroodlaser is daarvoor niet geschikt. Toepassingen hiervoor ziet men zowel in de automotive-industrie, elektronica-industrie alsook voor het printen van gouden of zilveren sieraden. Bij deze laatste toepassing voorkomt men vergeleken met andere productietechnieken verspilling van dure materialen. Een interessante toepassing is eveneens te vinden in de matrijzenbouw, waar de warmte geleidende eigenschappen van koper van pas komen.

 

Ook het nulpuntspansysteem dat Trumpf integreert in de 3D metaalprinter is bestand tegen de temperatuur van 500 graden C.

 

Industrialisatie 3D printproces

Dat Trumpf dit jaar op Formnext de stap naar industrieel 3D metaalprinten zou zetten, was vorig jaar al aangekondigd met het prototype van de TruPrint 5000. Onlangs gaf het hoofd AM productmanagement nog een interessante toelichting over de zin en onzin van meerdere laserbronnen. De uiteindelijke TruPrint 5000 zoals de machinebouwer deze afgelopen week in Frankfurt toonde, blijkt echter nog een interessante eigenschap te bezitten, die de machine voor de matrijzenindustrie erg geschikt maakt. Trumpf voorverwarmt het bouwplatform tot een temperatuur van 500 graden C. Hierdoor kun je met de TruPrint 5000 gereedschapstaal 1.2343 printen, een materiaal dat vanwege de hardheid, slijtvastheid en goede thermische eigenschappen geliefd is bij de stempel- en matrijzenmakers.

 

TruPrint 5000

 

Legeringen met hoog koolstofgehalte 3D printen

Het afkoelen van dit materiaal na de belichting door de laser vergroot het risico op microscheuren. Trumpf verwarmt daarom het bouwplatform waardoor het werkstuk dat wordt opgebouwd minder snel afkoelt. Dit zorgt voor een betere kwaliteit bij het 3D printen met legeringen met een hoog koolstof gehalte. Bij andere materialen, zoals titanium, leidt het voorverwarmen in de TruPrint 5000 tot minder spanningen in het werkstuk. Voor veel toepassingen is supportmateriaal om de warmte af te voeren daardoor niet langer nodig. Dat vergemakkelijkt het nabewerken van bijvoorbeeld implantaten.

 

 

 

Back to top button