Technology

Ampower: Binder Jetting kan grootste industriële AM-technologie worden

Binder Jetting techniek voor 3D metaalprinten is binnen twee jaar industrieel inzetbaar. In de loop van dit decennium zou de technologie wel eens de huidige nummer één AM-technologie voor metaal, Laserstraal Powderbed Fusion, kunnen passeren.


Dat voorspellen de consultants van het Duitse Ampower in hun nieuwe uitgave van Insights. Hierin beschrijven ze in totaal 19 verschillende 3D metaalprinttechnieken en plaatsen deze op een schaal van 1 tot 5 wat betreft technologische rijpheid en industrialisatie. De index is gebaseerd op een waardering van 1 tot 5 voor vier factoren: de mate van geschiktheid voor serieproductie, de proces capaciteiten (zoals foutvrije repeteerbare productie), het machineconcept en in-proces kwaliteitscontrole. 

Duitse consultants zetten 19 metaal 3D printtechnieken in een Maturity Index tegen elkaar af

Ampower zet de industriële volwassenheid van de technieken af tegen de mate van industrialisatie.

LPBF de meest toegepaste technologie

Laserstraal Powderbed Fusion (LB-PBF is vandaag de dag industrieel de meest toegepaste technologie. De variant met de elektronenstraal, zoals die van GE Additive Arcam, wordt weliswaar industrieel gebruikt, maar staat op de Technology Maturity minder hoog. Qua industrialisatie zelfs iets lager dan Powder Laser Deposition, het oplassen met poeder. Ampower verwacht dat binnen twee jaar de nieuwe Binder Jetting technieken eenzelfde industriële inzetbaarheid gaan bereiken als de LB-PBF-technieken nu hebben. In de loop van het decennium zouden deze technieken zelfs het lasersinteren voorbij kunnen gaan. Voorbeelden van Binder Jetting zijn de metaalprinttechniek van HP en Desktop Metal.

Andere technieken blijven in niche toepassingen steken

De consultants baseren deze voorspelling op de hoge verwachtingen die in de markt leven én het commitment van de leveranciers en hun investeerders. Andere technieken krijgen het lastig om zich te onderscheiden en om inzetbaarheid op een brede industriële schaal te bereiken. Ze zullen niche toepassingen vinden, maar niet industrialiseren op een brede schaal. Denk hierbij aan Nano Particle Jetting (XJet en Vader), Ultrasonic Welding maar ook Coldspray (Hermle en Spee3D). In hun uitgave beschrijven de consultants verschillende nieuwe 3D metaalprinttechnieken en hebben ze met een aantal van deze bedrijven interviews. 

HP MetalJet
Binder Jetting, zoals HP en Desktop Metal toepassen, kan dit decennium de meest toegepaste 3D metaalprinttechnologie worden.

Nieuwkomers en hun kansen 

Dat zijn onder andere Digital Alloys (dat in 2022 de eerste machines op de markt wil brengen); Xerox dat vorig jaar vader Systems overname en nog dit jaar de eerste machine introduceert en Stratasys. Twee jaar geleden lichtte Stratasys op Formnext al een tipje van de sluier op (zie het artikel in 3D Print magazine). Toch nog toe is er nog geen officiële releasedatum bekend gemaakt. Ampower verwacht dat er meestal minimaal 5 jaar nodig is om een metaal AM-technologie geschikt te maken voor industriële inzet. Voor Friction Deposition. Resistance Welding en Metal SLS, drie nieuwe technieken, kan dit sneller gaan omdat zij profiteren van de inbreng van gevestigde machinebouwers. 

De volledige uitgave van INSIGHTS, waarin ze nog meer 3D metaalprinttechnieken beschrijven, kun je hier downloaden. Je krijgt dan automatisch toegang tot de vorige uitgave. 

FOTO: een voorbeeld van binder jetting technologie is te vinden in het Shop System dat Desktop Metal later dit jaar op de markt brengt.

Back to top button