Technology

Stratasys stapt in 3D metaalprinten

Stratasys stapt in 3D metaalprinten. Dat heeft de printerfabrikant aangekondigd bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Het platform waarop de 3D metaalprinter is gebaseerd, is de eigen jetting technologie .

 

In april onthulling nieuwe metaalprinter

De kogel is door de kerk. Jarenlang kwam de vraag regelmatig aan bod tijdens persconferenties van Stratasys: wanneer komt er een 3D metaalprinter? Nu is er een datum op geplakt. Op 23 april maakt Stratasys op Rapid +TCT in Fort Worth de details bekend. Wel laat de printerfabrikant nu al weten dat de 3D metaalprinter bedoeld is voor nul-series, low volume productie en het 3D printen van producten aan het einde van hun levensduur. Over de echte marktintroductie wordt nog niks gezegd.

 

Jetting technologie

Een jaar geleden kondigde Stratasys op de Amerikaanse AM beurs Rapid de samenwerking met Desktop Metal aan. Deze fabrikant van 3D metaalprinters maakt wereldwijd gebruik van het distributienetwerk van Stratasys. Ondertussen blijkt Stratasys al enkele jaren te werken aan een eigen technologie voor 3D metaalprinten. De basis is de technologie van de PolyJet printers. Jetting 3D printtechnologie is bezig aan een sterke opmars bij de nieuwkomers in de 3D metaalprintmarkt. Vorige week gaf Bernhard Langefeld van Roland Berger op Inside3DPrinting ook nog aan dat hij denkt dat deze technologie de kosten omlaag brengt. “Niet elk onderdeel is een onderdeel van een gasturbine.”

 

Stratasys GKN

Stratasys wil dus meer dan alleen kunststof onderdelen voor de vliegtuigindustrie 3D printen. Daar komt later dit jaar metaal bij.

 

Kosten en post processing

Stratasys zegt dat het nieuwe platform ontwikkeld is om de tekortkomingen van de bestaande metaalprinters op te heffen. Er wordt niet echt ingegaan op welke tekortkomingen dit zijn. Stratasys benadrukt wel dat vooral de kosten per geprint onderdeel concurrerend zullen zijn. Daarnaast maakt de Stratasys technologie post processing gemakkelijker.

 

Toepassingen in meerdere sectoren

De 3D metaalprinter werkt met standaard metaalpoeders, In eerste instantie start men met aluminium. Later worden er andere materialen aan toegevoegd. Toepassingen zullen vooral te vinden zijn in de automobielindustrie, luchtvaart, defensie, machinebouw en de gietindustrie, zegt Ilan Levin, CEO van Stratasys. “Wij denken dat ons platform onze belangrijke doelmarkten voor de lange termijn vergroot. En dat de technologie onze klanten helpt de waarde van AM met metaalpoeders te verwezenlijken.”

Stratasys wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Seido Systems en is deze maand te zien op zowel RapidPro als de TechniShow.

Back to top button