3D printmarktManufacturers

Stratasys verstevigt positie in 3D metaalprintketen

De focus van Stratasys blijft gericht op FDM en PolyJet technologie, de kunststofkant van 3D printen. Ondertussen versterkt het bedrijf de positie in 3D metaalprinten. Dat gebeurt door deals te sluiten met metaalprinterfabrikant Desktop Metal en een belang te nemen in poederfabrikant LPW Technology. Ook printdochter SDM levert een belangrijke bijdrage. 

 

Belangen in Desktop Metal én poederfabrikant LPW Technology

Hoewel er zeer interessante ontwikkelingen in het 3D printen met kunststoffen zijn, is 3D metaalprinten ongetwijfeld het meest besproken segment van de 3D printmarkt. Stratasys leek lange tijd de boot te missen in dit snel groeiend segment van de 3D printindustrie. Leek, want stilaan blijkt het Amerikaans-Israëlisch bedrijf de positie in 3D metaalprinten uit te bouwen. Vorige maand werd de distributieovereenkomst met Desktop Metal aangekondigd. Stratasys oprichter Scott Crump is eveneens een van de investeerders in deze start-up met een nieuwe technologie. Hij zit zelfs in de Raad van Toezicht van Desktop Metal. Onlangs heeft de printerfabrikant ook een belang genomen in LPW Technology, een fabrikant en distributeur van metaalpoeders en opslag- en transportsystemen voor gecontroleerde materiaalstromen.

 

PowderTrace
De PowderTrace is een van de industriële poederopslagsystemen van LPW Technology.

 

Aanvulling op PolyJet en FDM

Stratasys bouwt dus stilaan een positie in de hele keten op. Ilan Levin, CEO, noemt de stappen in 3D metaalprinten een aanvulling op het bestaande portfolio van Stratasys. “In zijn algemeenheid is wat we doen met Desktop Metal een mooie aanvullende mix tussen de PolyJet en de FDM kant”, aldus Levin in een analisten conference naar aanleiding van recente kwartaalcijfers (bron quote: Seeking Alpha). “We willen nauw betrokken zijn bij de ontdekkingsfase waarin de toepassingen worden gevonden.” Het management van Stratasys ziet de activiteiten rond 3D metaalprinten als een stap om de kennis die het bedrijf heeft van 3D printtechnologie, te versterken.

Stratasys CEO Ilan Levin: via SDM bouwt Stratasys expertise op in 3D metaalprinten.

 

Stratasys heeft grootste park 3D metaalprinters

Deze stap wordt onder andere gezet via Stratasys Direct Manufacturing, de dochteronderneming die als service provider onderdelen toelevert. Binnen dit onderdeel is al veel ervaring met 3D metaalprinten opgebouwd. Volgens Ilan Levin heeft SDM zelfs een van de grootste machineparken als het gaat om direct metaalprinten. Aantallen noemde hij niet in de conferentie met analisten. “Via SDM zijn we momenteel een toeleverancier van metalen componenten voor de klanten in onze verticale marktsegmenten.” Daar past de strategische investering in LPW Technology in. Deze fabrikant van metaalpoeders levert al aan OEM en Tier 1 suppliers die metaalprinten toepassen. LPW Technology ontwikkelt en produceert niet alleen metaalpoeder, maar heeft ook een systeem ontwikkeld om het poeder nauwkeurig te volgen tijdens de weg van productie tot in de 3D printer. Voor high end toepassingen is tracebility essentieel.

 

De cijfers over Q1

Overigens heeft Stratasys in het eerste kwartaal van 2017 de totale omzet iets zien teruglopen (naar $ 163,2 miljoen van $167,9 miljoen). Het operationele verlies (GAAP) nam echter flink af tot $ 12,6 miljoen (was 21,1 miljoen een jaar eerder). Non-GAAP was de winst gelijk: $ 12 miljoen. De cijfers stemmen tot tevredenheid bij het management, vooral omdat de inkomsten uit verbruiksmaterialen en servicecontracten licht is toegenomen. Anders gezegd: er wordt dus meer 3D geprint.

De 3D printtechnologie van Stratasys wordt in de Benelux door Seido-Systems in de markt gezet

 

Back to top button