Technology

Stratasys en Desktop Metal samen: wat betekent dit voor de AM-markt?

Strategische stap in overnamestrijd met Nano Dimension kan AM-wereld opschudden

ACTUELE AANVULING: Stratasys en Desktop Metal hebben aangekondigd samen te gaan.

Stratasys overweegt Desktop Metal over te nemen. Dat meldt het Amerikaanse persbureau Bloomberg. Stratasys zou hiermee een strategische stap zetten om Nano Dimension, dat el enkele maanden een overnamestrijd voert, de pas af te snijden. Zet een eventuele overname van Desktop Metal de noodzakelijke consolidatie in de sector in gang?


Stratasys heeft al meerdere malen een overnamebod van Nano Dimension afgewezen. Tijdens een analistencall vorige week zijn CEO Yoav Zeif dat ook het laatste bod, $20,05 per aandeel in contanten, de waarde van Stratasys onderschat. De groeivooruitzichten van een zelfstandig Stratasys zijn dusdanig dat Zeif verwacht in de komende jaren $1 miljard omzet te kunnen boeken. Bovendien wees hij op de verschillende rechtszaken met aandeelhouders waarin Nano Dimension verwikkeld is.

Fusieconcern zou $1,8 miljard waard zijn

Desktop Metal heeft veel bedrijven overgenomen, zoals Aidro. Wordt het concern nu zelf overgenomen?

Beide bedrijven noteren ver onder hun top beurskoersen

Nu laat Bloomberg weten dat het bestuur van Stratasys op een nieuwe stap zint om de overnemer van zich af te schudden. Het zou overwegen een bod uit te brengen op Desktop Metal. Dat heeft momenteel een beurswaarde van $563 miljoen (voor het persbericht van Bloomberg). De beurswaarde van Stratasys is ongeveer $ 1 miljard. De koers van beide staat daarmee ver onder hun topnoteringen. Desktop Metal noteerde begin 2021 ruim $30 dollar, gisteren $1,75 (na het bekendmaken van de plannen sprong de koers naar $2,12). De koers van Stratasys heeft het record van ruim $123 in 2013 nooit meer geëvenaard. De tweede top begin 2021 was ruim $51; gisteren sloot de koers op $15,26.  Bloomberg zegt dat Stratasys weigert in te gaan op de geruchten. De gezamenlijke waarde van beide bedrijven zou rond de $1,8 miljard uitkomen. Te groot voor Nano Dimension, redeneert men.

Van kunststoffen tot en met metaal

Als het gerucht waar blijkt te zijn, ontstaat er een 3D printbedrijf met een zeer breed portfolio. Stratasys heeft zelf enkele jaren geleden gewerkt aan de ontwikkeling van metaalprinten. Het heeft dit zelfs getoond op Formnext. Maar na een nieuwe strategische heroriëntatie is gekozen voor polymeer technologie, waar ook de net afgeronde overname van Covestro AM in past. Met Desktop Metal zou Stratasys alsnog metaalprinten in huis halen, precies op het moment dat de binder technologie begint te landen in de markt. Desktop Metal heeft de afgelopen jaren echter ook kunststof printtechnologie in huis gehaald door de overname van EnvisionTec. Interessant is te zien hoe deze activiteit in een fusieconcern geïntegreerd wordt met de DLP-printtechnologieën van Stratasys en de Origin One. In het industriële bereik zou Stratasys hiermeen een flink marktaandeel in handen krijgen. Bovendien zijn beide spelers actief in de dentale markt, waarin ze veel groeipotentieel zien.

3DShape
Stratasys heeft hoge verwachtingen van de dentale markt. Desktop Metal ook. Wat zouden ze samen kunnen bereiken?

Consolidatie in de sector?

Ontketent dit een consolidatie in de AM-industrie? De swung is er het laatste anderhalf jaar uit zeker wat betreft de verkopen van nieuwe AM-systemen. Bovendien zijn er nog altijd startups en scaleups die op het netvlies van de grotere partijen komen, zoals 3D Systems onlangs liet zien met de overname van Wematter, de Zweedse producent van SLS printers. De kans is niet uitgesloten dat andere spelers onder druk van een breed gepositioneerd Stratasys ook op overnamepad gaan. De waarderingen van de AM-bedrijven zijn laag. Voor wie voldoende in kas heeft en gesteund wordt door aandeelhouders die investeren voor de lange termijn, liggen er zeker kansen.

Foto: In 2018 demonstreerde Stratasys metaalprinten op Formnext. Twee jaar later verschoof de focus naar kunststoffen. Komt metaalprinten via een omweg nu terug?

Back to top button