ManufacturersTechnology

UltiMaker zet met Method XL stap richting FDM printers voor industrie

Verwarmde bouwkamer én bouwplaat en groter printvolume

UltiMaker begeeft zich voor het eerst in het segment van de semi-industriële FDM printers. Met de lancering van de Method XL richt het fusieconcern zich op het 3D printen van onderdelen met industrie grade filamenten zoals ABS-R en ABS Carbon Fiber. Hiervoor is aan de Method XL printer een verwarmd bed toegevoegd. Tot nog toe had de Method alleen een verwarmde bouwkamer.


Bij de fusie van Ultimaker met Makerbot, vorig jaar, is al aangekondigd dat het concern zich onder andere op de onderkant van de industriële toepassingen zou gaan richten, 3D printers in de prijsklasse tot zo’n € 15.000. Met de introductie van de Method XL wordt de eerste stap in die richting gezet. “De missie van UltiMaker is om de adoptie van 3D printen in de productie te laten groeien. We zagen dat er een gebrek was aan industriële mogelijkheden op productieniveau in meer toegankelijke en eenvoudig te gebruiken 3D-printers,” zegt Nadav Goshen, CEO van UltiMaker.

Verwarmde bouwkamer maakt 3D printer geschikt voor brede range industriële filamenten

RapidRinse voor snel support verwijderen

De Method XL heeft een grotere bouwkamer gekregen, die nu 305 bij 305 bij 320 mm meet. Vergeleken met de Method X betekent dit een fors grotere bouwkamer, in de X-richting zo goed als een verdubbeling. Daarnaast is aan de verwarmde bouwkamer een verwarmd bed toegevoegd, specifiek voor de materialen zoals carbon gevuld ABS. Zowel de verwarmde bouwplaat als de temperatuurgeregelde verwarmde bouwkamer creëren een stabiele omgeving voor het printen van nauwkeurige en sterke onderdelen. Dankzij RapidRinse kan men snel supportmateriaal onder complexe FDM onderdelen verwijderen, wat bovendien resulteert in een verfijndere oppervlakteafwerking. Voor een naadloze workflow van CAD-bestand tot geprint onderdeel synchroniseert Method XL rechtstreeks met CloudPrint-software. De positioneernauwkeurigheid van de 3D printer bedraagt of ± 0.2 mm.

Compatible met meerdere materialen

De 3D printer is in de LABS versie, met een andere extruder en open settings, compatible met materialen zoals Jabil SEBS, een zacht materiaal met flexibele, rubberachtige eigenschappen; Polymaker PolyMax PC, een polycarbonaatmateriaal dat sterkte, taaiheid en hittebestendigheid combineert, en LEHVOSS PAHT 9891, een met koolstofvezel versterkt nylon dat bestand is tegen hoge temperaturen.

Back to top button