3D printmarkt

Iconen van de desktop 3D printermarkt willen fuseren

Is samengaan Makerbot en Ultimaker een fusie of hebben partijen een andere strategie?

Makerbot en Ultimaker samen in één concern: wie had dat verwacht? Toch gaat het gebeuren als de mededingingsautoriteiten instemmen met het plan dat Stratasys en Ultimaker naar buiten hebben gebracht. Is het een fusie tussen twee iconen van de desktopmarkt of maakt Stratasys met deze transactie een einde aan een investering die lange tijd bekritiseerd is?


Ultimaker en Makerbot willen samen een nieuwe combinatie vormen. Stratasys krijgt hierin een belang van 45,6%; NPM Capital (de eigenaar van Ultimaker) krijgt met 54,4% het meerderheidsbelang in handen. Omdat Stratasys een minderheidsbelang krijgt, hoeft de fabrikant de resultaten van de nieuwe onderneming niet langer te consolideren in de jaarresultaten.

Neem Stratasys stilletjes afscheid van peperdure aankoop?

Onlangs introduceerde Ultimaker nog de nieuwe Cura 5.0 slicer.

Stratasys geeft bruidsschat mee

De nieuwe onderneming krijgt eveneens een financiële injectie om de ontwikkeling van nieuwe hardware en software te versnellen. Opvallend is dat Stratasys, dat in 2013 Makerbot kocht voor ruim $600 miljoen dollar, ‘meer vers kapitaal in de nieuwe onderneming inbrengt dan NPM Capital. De Amerikanen geven hun dochteronderneming naast alle bezittingen nog eens $47 miljoen mee; NPM Capital investeert $15,4 miljoen, naast de assets van Ultimaker. Is de Nederlandse printerfabrikant dan zoveel meer waard? Met de ruim $62 miljoen vers kapitaal gaat de nieuwe onderneming het ecosysteem verder innoveren, de klantenbasis verbreden en nieuwe toepassingen ontwikkelen. Yoav Zeif, CEO van Stratasys, zegt dat de nieuwe combinatie beter in staat zal zijn om te concurreren in de desktop 3D printer sector, die hij zeer attractief noemt.

Twee CEO’s aan de leiding van fusiebedrijf

Het nieuwe Makerbot en Ultimaker bedrijf zal geleid worden door de huidige CEO’s van de twee ondernemingen die fuseren. Jürgen von Hollen, CEO van Ultimaker, zal als Co-CEO de aandacht richten op de commerciële kant; Nadav Goshen, CEO van Makerbot, neemt de portefeuilles operations en R&D voor zijn rekening. “Door onze teams samen te voegen en gebruik te maken van de extra financiering, kunnen we de ontwikkeling van geavanceerde oplossingen versnellen om onze klanten te voorzien van een breed portfolio aan hardware- en softwareoplossingen voor een breed spectrum aan klanten en toepassingen”, zegt Nadav Goshen over de voorgenomen fusie. Jürgen von Hollen wijst op het belang van innovatie en groei in de 3D printindustrie. Met name als het er om gaat de technologie mainstream te maken.

Zet Stratasys punt achter desktop verhaal?

En zit in dit laatste misschien wel de belangrijkste reden waarom de twee iconische merken uit het open source 3D printtijdperk juist nu willen fuseren? De concurrentie in dit segment van de markt is voor de twee bedrijven sterk toegenomen. Dat komt met name doordat een aantal nieuwkomers zoals BCN3D, maar zeker ook Prusa en 3DGence hun aandeel in deze markt opeisen. En hoe staat het met al de Chinese fabrikanten van desktop printers? Stratasys heeft met de highend 3D printers van Makerbot, de Method serie, tevens een printer in huis van waar de stap naar de F123 serie industriële FDM printer niet zo heel erg groot is. Zet Stratasys met deze stap op een elegante manier een punt achter het desktop avontuur dat in 2013 begon?

Makerbot heeft met de Methox Labs extruder hardware in huis die aantrekkelijk is voor productiebedrijven die een desktopprinter zoeken. Koopt Ultimaker met de fusie hardeware?

Koopt Ultimaker hardware?

Ultimaker heeft daarentegen na de introductie van de S5 (alweer 4 jaar geleden) vooral ingezet op de softwareontwikkeling en het verbreden van het softwareplatform. Vorig jaar zei de nieuwe CEO nog dat de workflow de basis wordt. Met betaalde abonnementen op meer geavanceerde software is het verdienmodel van de Nederlandse printerfabrikant aan het verschuiven. Haalt Ultimaker met deze fusie de hardware in huis om voet aan de grond te krijgen in de productieomgeving, die toch anders is dan de engineering omgeving waar Ultimaker absoluut een goede positie heeft?

De twee bedrijven hopen de fusie in het 2e of 3e kwartaal 2022 af te ronden. Daarvoor moeten de mededingingsautoriteiten en de medezeggenschapsorganen van de medewerkers akkoord gaan.

Back to top button