Manufacturerssoftware

Verdienmodel Ultimaker verschuift naar het platform

3D printerfabrikant ondergaat zelf ook een transformatie

De Ultimaker Transformation Summit ging niet alleen over de transformatie die de industrie gaat doormaken. Ook de 3D printerfabrikant zelf verandert. Ultimaker gooit het verdienmodel over een andere boeg. Het softwareplatform en het ecosysteem krijgen een nog grotere rol; met software abonnementen als Ultimaker Excellence.


Een van de grootste belemmeringen voor 3D printen, is de complexiteit, zo zei Ultimaker CEO Jürgen von Hollen onlangs. 3D printen moet voor de gebruikers van de 130.000 printers die Ultimaker inmiddels heeft uitgeleverd, gemakkelijker worden. Met 800.000 actieve gebruikers van Cura, die elke maand zo’n 15,6 miljoen slices maken en wekelijks 4500 wat Von Hollen noemt “factory prints”, hoeft Ultimaker het wiel niet meer opnieuw uit te vinden. “De naadloze integratie van de hardware, software, materialen en onze support vormen de oplossing om de complexiteit weg te nemen.”

Native CAD-files inlezen in Cura zonder eerst .stl file te moeten maken

Ultimaker Excellence
Met het toevoegen van nieuwe (betaalde) softwarefeatures tilt Ultimaker 3D printen naar een hoger niveau. De workflow wordt vanuit het platform gestuurd.

Workflow centraal

Ultimaker gooit het businessmodel over een andere boeg. De nadruk komt te liggen op de workflow voor de gebruikers. “Dat wordt de basis”, aldus de CEO. Daar komen via het platform extra functionaliteiten bovenop. Wie een Ultimaker 3D printer koopt, krijgt daar Ultimaker Essentials bij. Aan deze basissoftware worden twee nieuwe abonnementen toegevoegd: Ultimaker Professional en Ultimaker Excellence. Met deze betaalde software kunnen klanten hun 3D printactiviteiten opschalen en naar een hoger niveau tillen. Wat je daarmee kunt? Onderdeel van het Professional abonnement is bijvoorbeeld een digitale bibliotheek, waar je je files kunt opslaan en delen met anderen. Dit moet het aantal toepassingen in bedrijven doen toenemen.

Native CAD-files inlezen

In juni voegt Ultimaker hier nog de functionaliteit aan toe om je native CAD-file in Cura in te lezen. Dus zonder dat je eerst je CAD file moet omzetten in een .stl file. Het Excellence pakket gaat nog verder om de digitale transformatie van een bedrijf te versnellen, bijvoorbeeld met datagedreven beslismodellen en datanalyse om de ROI van een 3D printcase te berekenen. Ook kun je dan  vrij API’s gebruiken, waarmee eenvoudig een koppeling kan worden gemaakt tussen het Ultimaker platform en externe software. Zowel het Professional als Ultimaker Excellence pakket geven toegang tot tal van e-learning modules, waarbij het Excellence pakket meer geavanceerde trainingen biedt. Ook een aantal consultancy uren door Ultimaker experts zijn in dit pakket inbegrepen.

Gecertificeerde hardware van derden

Het ecosysteem gaat voor Ultimaker dus een nog grotere rol spelen. Jürgen von Hollen: “Het is een innovatiesysteem dat zichzelf in standhoudt en groeit. Hoe meer we groeien hoe meer add ons we kunnen leveren, meer materialen , meer services, hoe meer klanten krijgen en zo voort. Dat is de kracht van het ecosysteem.” Dat koestert Ultimaker dan ook. De printerfabrikant voegt er in de toekomst bijvoorbeeld de gecertificeerde producten en oplossingen van derden aan toe, ook hardware. Klanten weten dan vooraf dat deze getest en gevalideerd zijn voor gebruik met een van de Ultimaker 3D printers. Ook dit helpt het 3D printen gemakkelijker te maken, minder complex. “We staan aan het begin, het is een complete industrietak die elke dag groeit”, zegt Jürgen von Hollen. Het platform is de toekomst, is zijn overtuiging. En daarmee de kern van de strategie waarmee Ultimaker de komende jaren verder denkt te groeien.

Back to top button