Top story

Is 3D geprint huis start industrieel duurzaam bouwen?

Milestoneproject toont duurzamer bouwen met 3D printen

Eindhoven heeft de primeur van de eerste 3D geprinte huurwoning. Het huis bestaat uit 24 geprinte betonnen elementen, die laag voor laag zijn geprint in de printfabriek in Eindhoven. Daarna is het huis op de locatie geassembleerd. Een van de initiatiefnemers professor Theo Salet ziet dit als de start van de bouw als maakindustrie. Verhuurder Vesteda spreekt over duurzaam bouwen van betaalbare woningen.


De sleutels zijn overhandigd aan de ‘huurder’ van de eerste 3D geprinte woning in het project Milestone in Eindhoven, waar vijf geprinte woningen verrijzen. Het gaat om een vrijstaande, gelijkvloerse woning van 94 vierkante meter.

Hoogleraar Theo Sallet: eerste stap in ontwikkeling bouw tot hoogwaardige maakindustrie

Sneller en duurzamer bouwen

Geprinte woningen kunnen in principe een stuk sneller gebouwd worden, met meer flexibiliteit en gepersonaliseerde ontwerpen. De in de fabriek geprinte elementen zijn met vrachtwagens naar de bouwplaats gebracht en daar op een fundering geplaatst. Daarna is het huis voorzien van dak en kozijnen en verder afgewerkt. Deze bouwmethode vergt minder beton, waardoor het bouwen duurzamer is. Steven Delfgaauw, business unit-manager Gebouwen bij Witteveen+Bos: “We zetten vandaag een belangrijke stap naar een bouwketen waarbij het mogelijk is om binnen een korte tijd het duurzame huis van je dromen te realiseren.” Dankzij een extra dik isolatiepakket en aansluiting op het warmtenet is de woning zeer energiezuinig en comfortabel, met een energieprestatiecoëfficiënt van 0.25.

De lat hoog gelegd

De partners hebben de lat bewust hoog gelegd met het ontwerp van het huis, in de vorm van een onregelmatige zwerfkei. Vooral het printen van de overhellende wanden was een uitdaging. “Met het printen van in drie vlakken gekromde, van isolatie voorziene én zelfdragende muurelementen hebben we in dit project belangrijke stappen gezet in het verder ontwikkelen van 3D-betonprinten in de bouw”, zegt Bas Huysmans, CEO van Weber Benelux.

Betaalbaarheid

Naast duurzaamheid is betaalbaarheid een onderscheidend punt. Ook op dat vlak denken de initiatiefnemers dat 3D printen een oplossing biedt om de bouw van nieuwe woningen betaalbaar te houden, constateert Pieter Knauff, CIO van verhuurder Vesteda. “Deze nieuwe techniek draagt bij aan de noodzakelijke verduurzaming van de bouwsector, de versnelling van bouwproductie en het beheersen van de bouwkosten, wat broodnodig is om betaalbare woningen te kunnen blijven bouwen.”

Stap naar industrialisering van de woningbouw

Theo Salet, hoogleraar Concrete Structures, Eindhoven University of Technology en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de modellen om te kunnen gaan 3D printen ziet in het project een eerste stap naar industrialisering van de bouw. “Met dit kleine gebouw is vandaag een eerste grote stap gezet in de ontwikkeling van de bouw naar een hoogwaardige maakindustrie. Digitalisering van ontwerp tot en met de uitvoering leidt tot duurzame en betaalbare woningen, op maat gemaakt naar de wensen van de bewoner.”

Het Eindhovense project is gerealiseerd door de gemeente Eindhoven, de TU/e, Saint-Gobain Weber Beamix, Witteveen+Bos, bouwbedrijf Van Wijnen en Vesteda, die de woning verhuurt aan particulieren.

Back to top button