
CO2-reductie troef van 3D betonprinten
Cybe Construction en Korodur zien méér toepassingen dan woningbouw
Sinds CyBe Construction in 2012 de eerste betonconstructies printte, heeft het Nederlandse bedrijf wereldwijd tal van projecten gerealiseerd. Hierbij werkt het nauw samen met het Duitse familiebedrijf Korodur International. Daar komt de speciale mortel vandaan. De twee bedrijven zien naast woningen nog veel meer toepassingen voor 3D betonprinten. De troef is naast ontwerpvrijheid een lagere CO2 footprint en geringer materiaalgebruik.
Duurzaamheid is een van de drijfveren voor het Beierse familiebedrijf om samen met CyBe Construction in 3D betonprinten te stappen. De beide bedrijven hebben elkaar leren kennen bij een opdracht in Dubai. Sindsdien trekken ze wereldwijd samen op. “Wij beschouwen het zorgvuldig gebruik van grondstoffen en de reductie van emissies fundamenteel voor een levensvatbare toekomst”, zegt Nikola Heckmann, CEO van Korodur.
Cybe Construction en Korodur realiseren wereldwijd unieke projecten met 3D betonprinten

20 procent minder CO2 emissie
Daarom investeert het familiebedrijf in de ontwikkeling van nieuwe technologieën en processen. 3D beton printen hoort daarbij. Daarbij is de kleinere CO2 footprint een van de troefkaarten. Bij de productie van de volledig minerale CyBe Mortar ‘made in Germany’ komt namelijk minstens 20 procent minder CO2 vrij dan bij de productie van traditioneel Portland cement. Hierdoor heeft betonprinten een veel kleinere CO2 footprint. “Dit is een essentieel onderdeel van onze bedrijfsfilosofie”, aldus Nikola Heckmann.
Nieuwe toepassingen
Het Nederlandse en Duitse bedrijf hebben de afgelopen jaren wereldwijd samen projecten gerealiseerd. In al die tijd is zowel de technologie om met robots te 3D printen alsook de samenstelling van de betonmix verder verfijnd en verbeterd. “In dit proces hebben we niet alleen nieuwe inzichten verworven hoe het meest efficiënt te construeren, we hebben ook heel nieuwe toepassingsmogelijkheden onderzocht”, zegt Frank Sander, technisch manager bij Korodur. De mogelijkheden van 3D betonprinten lijken schier oneindig. Deze lopen uiteen van serviceschachten die men in korte tijd heel precies 3D print tot en met outdoor meubels, zoals tafels, banken en zitmeubilair. Een spectaculaire toepassing is volgens Frank Sander het printen van kunstmatig rif waardoor de maritieme omgeving kan herstellen en het koraalrif geholpen wordt een nieuwe habitat te ontwikkelen.
Speciale betonmix
Het succes van Cybe Construction en Korodur is mede te danken aan de speciale samenstelling van het beton. Dit kan zwaar worden belast. Door de toevoeging van een speciaal additief, hardt de mortel snel uit. In combinatie met de printsnelheid tot 500 mm/s zorgt dit voor korte doorlooptijden op de bouwwerf. Dat bespaart kosten. Daarnaast geeft het de architect veel meer ontwerpvrijheid, omdat veel meer vormen mogelijk zijn dan met de traditionele manier van bouwen. De robots kunnen zowel op locatie worden ingezet alsook in de fabriek voor de productie van prefab onderdelen.

In Nederland hebben de beide bedrijven De Vergaderfabriek geprint.
4 Comments