3D printmarkt

Weber Beamix krijgt 3D betonprintfabriek Eindhoven in handen

Bam Infra Nederland doet aandeel over aan partner

BAM Infra Nederland verkoopt haar aandeel in de 3D betonprintfabriek in Eindhoven aan Weber Beamix, onderdeel van Saint-Gobain. Weber Beamix ziet de overname als een strategische stap in het sneller uitrollen van 3D betonprinten in Nederland. De focus verschuift richting duurzaamheid, industrialisatie en digitalisering van het bouwen.

Weber Beamix, producent van premix mortels en lijmen, en  BAM Infra Nederland hebben de afgelopen jaren gezamenlijk 3D betonprinten ontwikkeld. In 2017 hadden de beide partners de primeur met ’s werelds eerste 3D geprinte betonnen brug. Twee jaar daarna hebben de twee bedrijven de eerste commerciële 3D betonprintfabriek geopend. En onlangs nog werd in Eindhoven de eerste 3D geprinte woning overgedragen aan de verhuurder. Een belangrijke rol hierin heeft de 3D betonprintfabriek gespeeld.

Mortelproducent verwacht 3D betonprinten nu sneller te kunnen uitrollen in Nederland

Overlaten aan de supply chain

Toch vindt BAM de tijd rijp om haar aandeel in de Eindhovense fabriek te verkopen. Het bouwconcern zegt daarmee 3D betonprinten over te geven aan de supply chain. Het concern blijft wel als ontwerper en bouwer samenwerken met Weber Beamix en de TU Eindhoven, om waar dit waarde toevoegt de nieuwe bouwtechnologie in te zetten. Met het 3D betonprinten heeft de bouwer veel ervaring opgedaan met onder andere parametrisch ontwerpen. BAM is overtuigd dat 3D-betonprinten een belangrijke rol blijft spelen in de verdere optimalisering en digitalisering van bouwprocessen en -projecten.

Snellere uitrol

Weber Beamix zegt, nu het de 3D betonfabriek volledig in handen heeft, de technologie gemakkelijker en sneller onder de aandacht te kunnen brengen van bouwend Nederland. In de Nederlandse fabriek kan het concern onderdelen 3D printen met een maximale afmeting van 3 bij 3 bij 12 meter. De technologie wordt onder meer al ingezet voor het printen van straatmeubilair.

Back to top button