3D printmarktTechnology

Ultimaker CEO: behoefte aan flexibiliteit jaagt groei 3D printindustrie aan

3D printen verkleint risico's voor bedrijven

Voorspellen wordt steeds lastiger voor bedrijven. Vandaag de dag mag je al blij zijn vier tot vijf maanden vooruit te kunnen kijken. Flexibiliteit wordt daarom een van de sleutelbegrippen voor ondernemers, naast het thema sustainability. Dit zijn komende jaren de aanjagers van de groei van de 3D printindustrie, verwacht Jürgen von Hollen, CEO van Ultimaker.


De nieuwe topman van Ultimaker houdt deze week op de eerste Ultimaker Transformation Summit zijn eerste keynote presentatie als nieuwe CEO van de printerfabrikant. Hij is er sinds 1 januari in dienst. Toen hij eind maart voor het eerst in zijn nieuwe rol online met de media in gesprek ging, had zijn leven binnen Ultimaker zich uitsluitend in de online wereld afgespeeld vanwege de coronabeperkingen. “Fysiek heb ik nog niemand ontmoet. Dat is voor een CEO een uitdagende start, maar het is te doen”, aldus Jürgen von Hollen, die nuit de automatiseringswereld komt. “Je kunt dus een bedrijf virtueel leiden. Het is niet leuk, het frustreert, maar het kan.”

Ultimaker CEO Jürgen von Hollen: “Gebruiksgemak 3D printen echt belangrijk”

Jurgen von Hollen
Jürgen von Hollen houdt deze week zijn eerste keynote presentatie sinds hij begin dit jaar CEO van Ultimaker is geworden.

Bedrijven willen snellere return

Wat hij schetst, is slechts één van de veranderingen na de covid-19 pandemie. De transformatie, het thema van het online evenement deze week, heeft een enorme impuls gekregen. “We zien de verandering gebeuren”, zegt hij. Covid-19 is daar één aanjager van. De onderbroken supply chains door de blokkade van het Suezkanaal recent een andere. Ook het wispelturige consumentengedrag is een verandering die de continuïteit van bedrijven raakt. Hij houdt rekening met zoveel onverwachte gebeurtenissen, dat voorspellen voor bedrijven lastiger wordt dan ooit. “De grote uitdaging wordt dan te zien welke risico’s er zijn.” Bedrijven zullen daarom een snellere return verlangen.

Alles wat disruptie veroorzaakt, stimuleert bedrijven naar technologie en productielocaties te kijken

3D printen verkleint risico’s

Jürgen von Hollen ziet 3D printen als een enabling technology om deze snelle return mogelijk te maken en risico’s te verkleinen. De ene keer zal 3D printen de afhankelijkheid van lange aanvoerketens verkleinen; de andere keer helpt 3D printen met de alsmaar kortere levenscycli van producten om te gaan. “Alles wat disruptie veroorzaakt, stimuleert bedrijven naar technologie te kijken en naar productielocaties. Het trefwoord is telkens flexibiliteit.” Dat is waar de wereld momenteel naar op zoek. 3D printen is een oplossing. “Wij kijken bijna altruïstisch naar de wereld, die we willen helpen flexibeler te worden”, zegt de Ultimaker CEO.

3D printen moet minder complex worden

Om deze rol op te kunnen pakken, zo zei Jürgen von Hollen bij de presentatie van de Ultimaker Sentiment Index, moet de complexiteit uit de technologie worden gehaald. “Ease of use is echt belangrijk”, benadrukt hij. “We hebben 3D printen complex gemaakt. We hebben ons niet in het klantperspectief verplaatst. We moeten, willen we groeien, in de schoenen van de klant staan en die wil een gemakkelijk proces.” Daar ziet hij dan ook de grootste uitdaging voor de 3D printindustrie als geheel en ook voor Ultimaker. Tijdens de komende Ultimaker Transformation Summit zal hij in zijn keynotelezing hier op in gaan.

Samen met partners uit het ecosysteem laat Ultimaker tijdens het online event zien hoe bedrijven met behulp van 3D printen hun business kunnen transformeren en daarmee innovatie versnellen. Het programma op 21 april (de Europese dag) vind je hier. En de keynote presentatie door Jürgen von Hollen, Miguel Calvo (CTO) en Paul Heijmans,. Senior VP Software, is op 20 april om 17.00 uur.

Back to top button