Technology

Wematter kan dankzij nieuw kapitaal Gravity SLS printer verder uitrollen

Zweedse startup haalt €4 miljoen op bij nieuwe en bestaande investeerders

De Zweedse 3D printerfabrikant Wematter heeft met succes €4 miljoen opgehaald. Daarmee kan het de productie van de SLS-printer Gravity opschalen en de verkooporganisatie uitbreiden.


Wematter is in 2014 gestart. Oprichter en CEO Robert Kniola gelooft dat de producten van morgen gelijktijdig lokaal en globaal geproduceerd worden. Om on-demand productie van functionele onderdelen mogelijk te maken, heeft Wematter de Gravity SLS printer ontwikkeld met een gepatenteerd poederstation. Daarmee blijft de ruimte waarin de SLS-printer staat absoluut stofvrij, aldus Wematter, ook na het bijvullen van het poederstation.

SLS printen met Polypropeen en Polypropyleen

Een voorbeeld van het composietmateriaal van Wematter, PP met nano cellulose (Foto’s Wematter)

Meer poeder recyclen, betere eigenschappen

Dit voorjaar voegt de startup hier de Atmosphere aan toe. Deze externe unit communiceert rechtstreeks met de Gravity 3D printer en houdt de condities in de bouwkamer, zoals de temperatuur, op een constant niveau. Daarvoor zijn geen extra toevoegingen nodig; enkel de lucht in de ruimte wordt gereguleerd. Hierdoor 3D print men met een hogere dichtheid en betere oppervlaktekwaliteit. Door de Atmosphere unit verbetert de rek bij breuk met 70% als men print met gerecycled poeder vergeleken met 3D printen zonder deze unit. Tevens voorkomt dit systeem dat niet gebruikt poeder slijt. Het resultaat is dat men meer poeder kan hergebruiken

Polypropeen met cellulose

Als een van de weinige fabrikanten van SLS printers slagen de Zweden erin om niet alleen PA11 poeder te 3D printen, maar ook Polypropeen (PP). Wematter heeft een proces ontwikkeld om zelf PP te maken van pellets als basismateriaal. Aan PP voegt de Zweedse startup nanocellulose toe, afkomstig van houtvezels.  Hierdoor krijgen de producten uiteindelijk betere mechanische eigenschappen dan wanneer je enkel met PP-poeder print. Polypropeen zit nog in de R&D fase. Daarnaast ontwikkelt het vezelversterkte poeders en vlamvertragend PA.

Etteplan zet Gravity al in

Een van eerste klanten uit de industrie die de Wematter 3D printer inzet, is Etteplan. Het engineeringbureau gebruikt de Gravity 3D printer voor de productie van functionele prototypes in de validatiefase van een nieuw product. Een van de sterke punten van de Zweedse 3D printer is volgens Etteplan het gebruiksgemak. Het verdienmodel van Wematter is de printer en software als totaaloplossing op huurbasis aanbieden aan industriële klanten.

Nieuwe en bestaande investeerders

De nieuwe investeringsronde geeft Wematter de middelen om verder te groeien. De €4 miljoen komt deels van de uitgifte van nieuwe aandelen (€2,6 miljoen) en voor het andere deel (€1,4 miljoen) doordat bestaande investeerders en het management extra geld in het bedrijf stoppen. Bij de nieuwe investeerders zijn er zowel institutionele als privé investeerders. CEO Robert Kniola zegt dat het aantrekken van nieuwe medewerkers, waarvan sommigen al meer dan 30 jaar ervaring hebben in additive manufacturing, aantoont dat Wematter een attractief bedrijf is. “Dit geeft ons een uitstekende uitgangspositie om de volgende stap in onze groeipad te nemen.” Het verse kapitaal zal vooral gebruikt worden om nieuwe salesmedewerkers aan te trekken én de lopende materiaalonderzoeken mee te financieren. “Daarnaast kijken we naar opschalen van onze productie met externe leveranciers om te kunnen plannen voor de langere termijn”, besluit Robert Kniola.

Back to top button