Top story

De verborgen kansen voor 3D printen ontdekken

Tjitske Tolboom (Dsign&more): méér toepassingen dan men vaak denkt

Tien jaar geleden dacht Tjitske Tolboom van Herwaarden dat 3D printen sneller zou doorbreken. Voor haar is de technologie inmiddels een productietechniek geworden. “We printen hier machine-onderdelen.” Dat zorgt wel eens voor gefronste wenkbrauwen bij mensen die de technologie nog niet goed kennen. “Er liggen veel kansen, maar bedrijven zien ze helaas nog niet altijd.”


Hoewel Women in 3D Printing onlangs een heel congresprogramma vulde met vrouwelijke sprekers uit de AM-industrie, is de sector doorgaans een mannenwereld. Tjitske maakt zich daar niet druk om. Toen ze aan Windesheim Industrieel Productontwerp ging studeren, was ze tussen 120 jongens één van de 3 vrouwelijke eerstejaars.

Tjitske Tolboom van Herwaarden weet na 10 jaar klanten nog steeds te verrassen met 3D print applicaties

Workshops op de basisschool

“Ik heb techniek met de paplepel ingegoten gekregen”, zegt ze. Ze is opgegroeid op een boerderij; reed als kind al op de trekker. Als meisje voor techniek kiezen, is volgens haar een kwestie van vroeg met techniek in aanraking komen, interesse hebben én aanleg. Alle drie zijn belangrijk. Zelf vindt ze 3D printen een hele gave, innovatieve techniek. Daarom – en omdat ze het belangrijk vindt dat kinderen al vroeg met techniek in aanraking komen – verzorgt Tjitske een workshop rond 3D printen in groep 8 van de basisschool in Achterveld. Haar twee dochters zitten op deze basisschool. De leerlingen moeten in een uur iets ontwerpen waarna zij het 3D print. Behalve het aanbod moet er echter ook de interesse in 3D printen zijn, merkt Tjitske. “Onze jongste dochter (3) kan uren geboeid toekijken als ik met de 3D printers bezig ben. Bij onze oudste dochter ontbreekt de interesse, ondanks dat het aanbod er is.”

Eigen onderneming

Tjitske heeft tijdens haar afstudeerstage bij Gazelle, in 2009, kennis gemaakt met 3D printen. Rapid prototyping heette het toen nog. Bij een Fablab zag ze voor het eerst een 3D printer. “”Voor iedereen was het toen nieuw. Ik was enthousiast. Je hoefde je niet meer te houden aan mallen met lossingen en losse matrijsdelen. Of onderdelen assembleren. Ik ben mijn eigen bureau gestart omdat 3D printen me wel iets leek en er op dat moment weinig spelers in de markt waren.” Dat is de start geweest van Dsing&more, waarmee ze nu een breed scala aan opdrachtgevers bedient met onder andere 3D printtechnologie.

Een voorbeeld van een functioneel onderdeel geprint met Multijet Fusion technologie. Dit is een camerahouder (in totaal zes onderdelen) geprint voor CytoBuoy dat analyseapparatuur maakt voor partikels in vloeistoffen.

Eerlijk adviseren over de beste technologie

De combinatie van kunnen ontwerpen en engineeren én 3D printen is haar sterk punt. “Daardoor kan ik bedrijven helpen die geen eigen tekenwerk kunnen maken.” Ze heeft zelf vier LCD-printers in huis; de rest besteedt ze uit. Daarvoor werkt ze samen met andere partijen. “Ik wil de klant eerlijk kunnen adviseren over de beste technologie”, zegt ze over haar manier van werken. De gekozen oplossing hoeft niet altijd 3D printen te zijn, bijvoorbeeld als klanten beter voor spuitgietwerk kunnen gaan als de aantallen die ze bestellen te hoog zijn. “Ook daarin kan ik de klanten verder begeleiden als ze dat willen.” Ze merkt wel dat dit in de loop der jaren verschuift, omdat met 3D printen veel meer mogelijk is dan men dikwijls denkt. “Er liggen veel kansen, maar bedrijven zien ze helaas nog niet altijd. Dat is moeilijk te doorbreken.”

Mensen denken nog steeds dat 3D printen ingewikkeld is, maar het is laagdrempeliger dan menigeen denkt”.

Ongekende mogelijkheden LCD printen

Zo merkt dat klanten bij haar prototypes bestellen, maar daarna voor de onderdelen voor in de uiteindelijke machine terugvallen op het frezen van aluminium. “Met de LCD printer kan ik materiaal printen dat uiteindelijk knoerhard wordt en mèèr dan volstaat”, zegt ze. “Je hoeft niet per se te CNC frezen.” 3D printen levert een kortere doorlooptijd op én je kunt het design blijven aanpassen omdat de onderdelen on-demand worden geproduceerd. “Mensen denken nog steeds dat 3D printen ingewikkeld is, maar het is laagdrempeliger dan menigeen denkt”, zegt Tjitske. “Er is veel onwetendheid.” Ze print voor klanten met haar LCD printers onderdelen die rechtstreeks de machine ingaan, bijvoorbeeld ter vervanging van aluminium slijtdelen. “Vaak kopen ze die onderdelen in omdat het een gewoonte is en kijken ze niet verder of 3D printen een oplossing kan zijn.”

Rondkijken in de fabriek

Daarom levert Tjitske de onderdelen het liefst zelf af bij klanten. Dan grijpt ze, als het even kan, de kans aan om door de fabriek te lopen. Ze ziet dan waar 3D printen een rol kan spelen; soms om kosten en doorlooptijd te verminderen; de andere keer zit de winst in het integreren van vijf losse onderdelen in één nieuw ontwerp, dat ze in één keer kan printen. Tjitske kijkt ondertussen ook naar uitbreiding van de printcapaciteit in eigen bedrijf. Ze merkt namelijk dat bedrijven die de technologie leren kennen, steeds sneller de onderdelen in huis willen hebben.

Concurreren met poederbedprinters

SLS en Multijet Fusion spreken haar aan als printtechnologie. “De nieuwe Formlabs SLS printer zou wel een mooie tussenoplossing zijn”, merkt Tjitske Tolboom van Herwaarden op. Maar ze merkt dat de concurrentie in de markt voor poederbedprinten zo sterk is toegenomen dat het al snel om de laagste prijs gaat. “Daarom hou ik vast aan mijn eigen LCD printers. Met de nieuwe 4K LCD printer print ik 6 centimeter per uur met een resolutie van 50 micron en wandjes van 0,4 mm.” Tijdens het interview wordt net een order van 30 onderdelen, die in één batch passen, geprint. Na ruim een uur is de printjob klaar; geprint in een hogere resolutie dan je met poederbedtechnieken kunt halen. “Het belangrijkste blijft dat ik de beste techniek voor de klant kan blijven kiezen. Die keuze mag niet afhankelijk zijn van wat ik hier in huis heb.”

Back to top button