ManufacturersMaterials

TÜV SÜD certificeert Ultimaker S5 met Lehvoss Luvocom 3F filament

TÜV SÜD heeft het 3D printproces met de Ultimaker S5 Pro Bundle én het Luvocom 3F filament van Lehvoss Group gecertificeerd. Deze certificering geldt voor het hele proces: van de productie van het filament tot en met de emissies tijdens het printen. Hiermee tonen Ultimaker van Lehvoss aan dat je met deze combinatie nauwkeurig en reproduceerbaar kunt 3D printen.


Gregor Reischle, hoofd Additive Manufacturing bij TÜV SÜD, noemt de certificering een beslissende mijlpaal op weg naar 3D printen als concurrerende productietechniek. Deze test laat alle partijen in dit proces het verschil ervaren tussen 3D printen voor prototyping en 3D printen voor productiedoeleinden. ”Het gecertificeerde printproces helpt gebruikers met name de integratiekosten van de technologie te reduceren. Het minimaliseren van deze kosten vergroot de bereidheid en het vertrouwen”, aldus Reischle.

Combinatie 3D printer en materiaal staan garant voor nauwkeurigheid en reproduceerbaarheid

Uitgebreid testprogramma

De certificering is het eindresultaat van een uitgebreid testprogramma dat de drie partijen hebben afgewerkt. Onderdeel hiervan is onder andere een on-site inspectie door TÜV SÜD bij zowel Ultimaker als Lehvoss om de kwaliteit en traceerbaarheid van de producten te verifiëren. Ook is er een kwaliteitsaudit van de 3D printer geweest en heeft het keuringsinstituut veel testen gedaan. TÜV SÜD heeft het volledige proces gecertificeerd, inclusief de materiaaleigenschappen, de productie van teststukken – de nauwkeurigheid en consistentie van de afmetingen – de productie van het filament, het printproces en de emissies tijdens het 3D printen.

Nauwkeurig en reproduceerbaar

Volgens Jos Burger, CEO van Ultimaker, bewijst deze certificering dat de onderdelen die met de Ultimaker S5 Pro Bundel en het Luvocom 3F PAHT 9825 NT filament worden geproduceerd, op een nauwkeurige en reproduceerbare manier worden gemaakt. “Veel klanten vinden dit belangrijk en vaak is het zelfs een voorwaarde voor de implementatie van FFF 3D printen met technische materialen in geavanceerde toepassingen.” Het gaat hier om een op Polyamide gebaseerd filament dat goede mechanische eigenschappen (vergelijkbaar met PA6) combineert met goede printbaarheid en geen vervorming. Met het certificaat kunnen maakbedrijven op een veilige manier onderdelen gaan printen. Volgens Thiago Medeiros Araujo, business developer bij Luvocom 3F, kan Hiermee het gebruik van 3D printen versneld worden en in dezelfde mate ingezet gaan worden als andere, gevestigde processen, zoals spuitgieten.

Luvocom 3F
Back to top button