3D printmarkt

Europese AM-industrie ziet business vooral in medical groeien

CECIMO onderzoek toont grote verschillen tussen de sectoren

De vooruitzichten voor additive manufacturing zijn in de medische industrie het beste. In de automobiel en luchtvaartindustrie zijn ze juist verslechterd. In deze twee sectoren bestaat grote kans dat de AM-activiteiten op korte termijn krimpen. Dat blijkt uit de eerste European Additive Manufacturing Survey naar de Europese AM-industrie waarvan CECIMO de resultaten bekend heeft gemaakt.


In samenwerking met de vijf nationale associaties voor de werktuigmachinebouwindustrie in Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk heeft CECIMO afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de hoofdtrends in de Europese AM industrie. CECIMO wil dit onderzoek elke zes maanden herhalen, om zo de AM-industrie inzicht te geven in de belangrijkste sectorcijfers, zoals totale omzet, export, orders gesplitst voor metalen en kunststoffen en de trends in investeringen. Aan het eerste onderzoek hebben 86 bedrijven meegedaan.

CECIMO start halfjaarlijks onderzoek naar AM industrie in Europa

Totale business én export relatief sterk

De eerste conclusie die de CECIMO onderzoekers trekken, is dat de totale business én de export van de AM-bedrijven over de volle breedte relatief sterk blijven. Dat duidt op een groeiscenario, zowel in de Europese markten als in exportmarkten. De verwachte groei zal het sterkst zijn bij 3D printen met kunststoffen. Hier liggen de verwachtingen relatief gezien aanzienlijk hoger dan in metaal, alhoewel ook bij 3D metaalprinten op groei wordt gerekend.

Luchtvaartindustrie trapt op de rem

Zoom je in op de sectoren waar de groei vandaan moet komen omdat bedrijven gaan investeren, dan worden de verschillen groter. CECIMO verwacht dat de medische industrie op korte termijn de grootste koper zal zijn. Hier zal additive manufacturing het snelst groeien (wat eerder ook bleek uit het onderzoek dat Flam3D in de Benelux heeft gedaan). Op korte termijn zijn de vooruitzichten in de luchtvaart- en automobielindustrie minder goed. De onderzoekers rekenen voor deze sectoren zelfs op een krimp van de investeringen, het sterkst in de aerospace industrie. Voor de korte termijn is dat niet verwonderlijk gelet op de omzetdalingen waarmee de vliegtuigbouwers momenteel te maken hebben.

CECIMO blijft de AM industrie als een van de meest innovatieve en snelst groeiende industrieën in Europa beschouwen. Momenteel wordt het volgend onderzoek voorbereid.  

Back to top button