Applications

CECIMO doet appèl op AM-bedrijven: help ziekenhuizen

Eurocommissaris Thierry Breton heeft gezegd dat de Europese Commissie bedrijven die helpen tekorten aan medische apparatuur aan te pakken via bijvoorbeeld 3D printen, te beschermen tegen potentieel juridische stappen. Dat meldt CECIMO in een bericht waarin het AM bedrijven in Europa oproept ziekenhuizen te helpen.


De uitbraak van het Coronavirus (officieel Covid-19) zet de Europese zorg enorm onder druk. Ziekenhuizen en artsen klagen over gebrek aan zowel persoonlijke beschermingsmiddelen als ook onderdelen voor bijvoorbeeld medische apparatuur. CECIMO, de koepel van Europese machinebouwers die ook de AM-fabrikanten vertegenwoordigt, roept de Europese AM-industrie op om ziekenhuizen die in nood zijn, te helpen.

Additive manufacturing kan rol spelen in continuïteit van de zorgsector in Coronacrisis

De venturi kleppen die het Italiaanse bedrijf samen met enkele partners ge-3D-print heeft.

“Ik geloof dat de additive manufacturing sector een belangrijke rol kan spelen om de krachtinspanningen van de ziekenhuismedewerkers midden in deze crisis te bestendigen”, zegt Filip Geerts, CECIMO directeur. Daarbij is het wel in het belang van iedereen om issues met betrekking tot de regelgeving snel in orde te maken om verder te kunnen. In de oproep verwijst CECIMO rechtstreeks naar de Italiaanse start-up Isinnova. Dit bedrijf heeft afgelopen week venturikleppen geprint voor een lokaal ziekenhuis dat hierdoor de beademingsapparatuur is kunnen blijven gebruiken.

IP en andere regelgeving

Achteraf is er op het internet een discussie ontstaan, omdat geruchten de ronde deden dat de oorspronkelijke fabrikant van het onderdeel een rechtszaak zou gaan aanspannen wegens schending van het IP. Naderhand heeft het bedrijf dit ontkend. De reden waarom het zelf de onderdelen niet heeft geprint, is met name de juridische aansprakelijkheid omdat 3D printen niet gevalideerd is voor dit medisch product. Precies dat bedoelt CECIMO met juridische issues.

Impact op AM-sector

Filip Geerts is blij dat de Franse Eurocommissaris Thierry Breton laat weten alle bedrijven die in deze tijd helpen, te faciliteren. Ook wil hij ze beschermen tegen juridische zaken als een gevolg van acties die ze ondernemen, zoals het 3D printen. Thierry Breton benadrukt tevens dat 3D printen en andere nieuwe technieken meegenomen zouden moeten worden in een nieuw fonds waar de commissie aan werkt. Dat fonds is bedoeld om verschillende sectoren waaronder de zorg, te kunnen behouden in deze tijd van nood.

Back to top button