3D printmarkt

Europese samenwerking moet AM-industrie én implementatie van 3D printen boost geven

CECIMO doet oproep aan Europese Unie om Europees AM Initiatief te steunen

Een belangrijke strategie om de groei van AM te stimuleren ligt in het bevorderen van industriële samenwerking. De focus van deze samenwerking moet liggen op gezamenlijke innovatie, waarbij de belangrijkste spelers in het AM-ecosysteem hun krachten bundelen. Dat zegt Vincenzo Belletti, directeur EU Public Affairs bij CECIMO, de koepel van Europese machinebouwers. Hij roept de EU op een Europees AM initiatief te steunen.


Vincenzo Belletti schrijft dit in de nieuwe editie van CECIMO Magazine. Hij gaat in het artikel in op de stappen die nodig zijn om een Europese koploperspositie in additive manufacturing uit te bouwen. Samenwerking tussen de verschillende partijen in het AM-ecosysteem is volgens hem een manier op de groei van additive manufacturing in Europa te stimuleren.

Vincenzo Belletti: oproep voor Europees AM initiatief


Bundel middelen, mensen en expertise

Heel concreet pleit Vincenzo Belletti ervoor dat de AM-bedrijven hun middelen, mensen en expertise moeten kunnen bundelen en gezamenlijk werken aan de verdere vooruitgang van de sector. “Het gemeenschappelijke doel moet zijn om innovatieve ideeën en technologieën te ontwikkelen die tegemoetkomen aan de behoeften van de klant”, aldus Vincenzo Belletti. Deze gezamenlijke innovatie versnelt de ontwikkeling van AM en zorgt ervoor dat het transformatieve potentieel van additive manufacturing volledig wordt gerealiseerd.


EU kan voortouw nemen

De Europese Unie kan hierin het voortouw nemen, meent Belletti. De lancering van zo’n Europees AM-initiatief draagt bij aan het competitief houden van de Europese maakindustrie. Deze zou dankzij additive manufacturing ook beter kunnen aansluiten bij de digitale en groene transitie die Europa wil. Een officiële ondersteunende actie van de EU voor AM moet zorgen voor meer bewustwording, beleidsbegeleiding bieden, leiden tot gemeenschappelijke normen, investeringen aantrekken, een geschoolde beroepsbevolking opbouwen en synergiën tussen lidstaten, regio’s, industrieën en belanghebbenden bevorderen.

Daarmee worden de belemmeringen voor groei van de sector weggenomen. Met name het midden- en kleinbedrijf kan dan beter begeleid worden bij de integratie van AM-technologieën in hun productieprocessen.

Lees hier het hele artikel van Vincenco Belletti

FPT VIMAG, lid van de Europese organisatie CECIMO, maakt op TechniShow 2024 (12-15 maart in Utrecht) een focusthema van additive manufacturing.

Back to top button