Top story

Materialise: mindshift van de waarom-vraag naar de hoe-vraag

Materialise managers schetsen de belangrijkste trends voor 2024

De manier waarop bedrijven naar 3D printen kijken verschuift. Steeds meer bedrijven zoeken naar een manier om 3D printen te integreren in hun bestaande processen. En met een nieuwe generatie midrange 3D printers die kwalitatief goed zijn, verlagen fabrikanten de prijsdrempel om te beginnen met industrieel 3D printen. Hierdoor verandert de waarom-vraag in een hoe-vraag, constateert Materialise aan de vooravond van 2024.


Traditiegetrouw blikt Materialise op de drempel van de jaarwisseling vooruit en duidt de ontwikkelingen die de AM-pionier in de markt ziet. “3D printen wordt nu beschouwd als een volwaardige optie. Meestal ziet men 3D-printen eigenlijk als een aanvullende technologie, helemaal niet als een concurrerende technologie. En ze weten dat het naast traditionele productietechnieken kan worden gebruikt”, zo vat Mathieu Cornelis, Innovation Manager bij Materialise een van de veranderingen samen.

Van links naar rechts Mathieu Cornelis, Vivien Kilian, Pieter Vos en Janet Kar.


Het gaat niet alleen om 3D printen

Bedrijven beseffen hoe 3D printen het productieproces kan versnellen; hen minder afhankelijk maakt van supply chains en mass customization faciliteert. Janet Kar, Business Development Manager, zie hier een tweede weg ontstaan waarlangs bedrijven 3D printen oppakken. Naast de bedrijven die voor 3D geprinte onderdelen hun heil zoeken bij 3D print servicebedrijven, is er een groeiende groep die zoekt naar mogelijkheden om de technologie te integreren in hun bestaande productieprocessen. Concreet noemt ze de productie van schoenen en brillen. Deze bedrijven jagen een tweede vraag aan, namelijk die naar oplossingen voor de hele workflow rondom 3D printen. Janet Kar: “Het gaat niet alleen om het toevoegen van machines, maar het gaat veel verder dan alleen 3D-printen, nabewerking, afwerking, kwaliteitscontrole en zoals we allemaal weten ook 3D-printsoftware. Dus nu de muur tussen traditionele productie en 3D-printen verdwijnt, zoeken bedrijven naar manieren om deze twee technologieën samen te voegen in een poging om hun totale productieproces te optimaliseren.”


Middenklasse segment printers verlaagt prijsdrempel

Deze stap is mogelijk doordat de hardwarefabrikanten een nieuwe groep 3D printers op de markt brengt. Naast de low cost en dure high end machines groeit met name de groep 3D printers in het middenklasse segment. Volgens Pieter Vos, Marketing Director bij Materialise, kunnen bedrijven nu de kwaliteit krijgen die ze zoeken tegen lagere kosten. Hiervan profiteren bedrijven op prijsgevoelige online platformen. Ook bedrijven met een eigen interne 3D printafdeling maken hier gebruik van door meer te gaan printen. “Denk bijvoorbeeld aan wat er al gebeurt in de autoproductie, waar OEM’s al 3D printen gebruiken om mallen, opspansystemen en gereedschappen te maken.” De derde groep bedrijven die Pieter Vos ziet, zijn bedrijven die specifieke toepassingen 3D printen. Dankzij de goedkopere machines kunnen zij de AM-productie opschalen.

Produceren tegen kosten massaproductie?

Kan 3D printen een productietechniek worden voor massa productie? Hiervoor is de relatie tussen kwaliteit en kosten cruciaal. De vraag wordt volgens Vivien Kilian, Sr Director Marketing Excellence and Software Marketing, momenteel beantwoord in China. Daar worden scharnieren voor vouwtelefoons en behuizingen voor smartwatches 3D geprint in miljoenen stuks. Ook in Duitsland en de VS wordt gekeken naar multi-laser technologie om de kosten te drukken. “Nieuwe machines bieden kwaliteit en efficiëntie op schaal en betaalbare materialen maken veel grotere bestellingen haalbaar. Produceren tegen industriële kosten.”


Gebrek aan kennis kan fnuikend worden

Deze ontwikkelingen maken wel meer dan ooit duidelijk waar er nog hiaten in de keten liggen, meent Mathieu Cornelis. “Deze veranderende mindset brengt nieuwe vragen met zich mee. Vroeger ging het natuurlijk allemaal over waarom, nu gaat het over hoe. Bijvoorbeeld, hoe kan ik technologie integreren en de productie opschalen?” Bedrijven worstelen met het vinden van de antwoorden. Cornelis wijdt die aan gebrek aan kennis, omdat bedrijven het moeilijk blijven vinden de juiste deskundige medewerkers binnen te halen. “Hoe deze bedrijven de barrière overwinnen, kan alles bepalen. “Ofwel hun 3d print reis kan een groot succes worden of aan de andere kant nooit van de grond komen.” De AM-industrie moet de bedrijven hierbij gaan ondersteunen met trainingen, ontwikkelprogramma’s voor medewerkers, nieuwe verdienmodellen maar ook met gemakkelijker te gebruiken software en hardware.

Back to top button