Applications

Lagere drempel voor AM-productie gecertificeerde vliegtuigonderdelen

Materialise en Proponent voegen Stirling Dynamics toe aan partnerschap

Materialise en Proponent versterken hun uit 2021 stammende samenwerking door een EASA Part 21.J DOA partner aan het partnerschap toen te voegen. Dat is Stirling Dynamics. Dit betekent dat ze gecertificeerde vliegtuigonderdelen voor in de cabine mogen ontwikkelen, 3D printen en distribueren.


Stirling Dynamics is een EASA 21.J gecertificeerde Aerospace Design Organization. Het is dus gecertificeerd om designwijzigingen door te voeren.  Materialise is gecertificeerd voor de additieve productie van vliegtuigonderdelen. Door de mogelijkheid om AM-toepassingen te identificeren en te ontwerpen door een gecertificeerde DOA, met gecertificeerde productie door Materialise als een 21.G POA en vervolgens distributie via Proponent als de grootste onafhankelijke distributeur, verlagen de drie partijen de drempel voor OEM’s en vliegtuigexploitanten om 3D printen te integreren in hun bedrijfsvoering. Het Amerikaanse Proponent is de grootste distributeur van vliegtuigonderdelen voor de after market ter wereld. Per jaar verscheept het zo’n 54 miljoen onderdelen naar meer dan 6.000 klanten wereldwijd. 

Drietal kan potentiële AM-toepassingen identificeren, printen en distribueren


Eerste producten al ontwikkeld

De drie bedrijven hebben als doel om de adoptie van 3D printen in de onderdelenproductie voor vliegtuigcabines te vergroten. Met name de aftermarket krijgt nu de kans om de voordelen van 3D printen te benutten. Stirling Dynamics en Materialise hebben al verschillende oplossingen voor reparaties aan vliegtuigcabineres ontwikkeld die specifieke problemen van klanten oplossen. Proponent kan gebruik maken van hun OEM-relaties om OEM-goedgekeurde en gecertificeerde oplossingen te ontwikkelen, waardoor ze beschikbaar worden voor operators over de hele wereld die met soortgelijke problemen te maken hebben.   

Drempels AM-adoptie verlagen

“Door onze expertises te combineren, creëren we een krachtige alliantie met de vaardigheden die nodig zijn om AM-adoptiebarrières in de luchtvaartindustrie te verlagen”, zegt Jurgen Laudus, Vice President van Materialise Manufacturing. De gekwalificeerde oplossingen die de drie ontwikkelen, kunnen door OEM-partners van Proponent gemakkelijk in hun aftermarket supply chain kunnen worden opgenomen. “Door dit partnerschap kunnen OEM’s reserveonderdelen en reparaties op een uiterst kosteneffectieve manier leveren, wat uiteindelijk ten goede komt aan de luchtvaartmaatschappijen en MRO’s”, aldus Erik Krol, Proponent Vice President Strategic Business Units.

De drie bedrijven hebben deze week een letter of intent voor de samenwerking getekend.

Back to top button