Applications

Dankzij reverse engineering en 3D printen gaat zorg Coronapatiënten door


Nood breekt wet. Soms moet je essentiële validatietrajecten aan de kant schuiven om een actuut probleem op te lossen. Dat hebben enkele Italiaanse bedrijven gedaan door in korte tijd een niet tijdig leverbare klep voor een cruciaal IC-apparaat te 3D printen. Daarmee kon de zorg aan patiënten van het Covid-19 virus doorgaan.

 

Massimo Temporelli, oprichter van het FabLab Milaan, heeft het initiatief hiervoor genomen en schrijft hierover op zijn facebookpagina. Vrijdag kreeg hij een noodkreet van het ziekenhuis in Brescia, zaterdag leverde hij de eerste ge-3D-printe kleppen voor een apparaat. Ondertussen zijn er al meer dan 100 geleverd. 

Christian Fracassi (links), oprichter CEO of Isinnova (foto facebookpagina Massimo Temporelli)

Reverse engineering: binnen 24 uur onderdeel klaar

De IC van het lokale ziekenhuis in Brescia, midden in de door het Coronavirus zwaar getrokken regio, kampte met een probleem dat een bepaalde klep in een IC-apparaat stuk was en dat de leverancier deze niet op korte termijn kon leveren. De hulpverlening aan patiënten besmet met het Covid-19 virus dreigde daarmee stil te vallen. Na een aantal telefoontjes met andere fablabs in de regio en bedrijven uit de AM-industrie heeft hij met het lokale Isinnova geregeld dat er een 3D printer naar het ziekenhuis werd gebracht en ging een designer aan de slag met reverse engineering van het kritische onderdeel. Zaterdagavond tegen half acht meldde Temporelli dat de test geslaagd was.

Extrusie voor eerste klep; poederbed voor de serie

De eerste kleppen zijn met extrusie technologie geprint, lokaal in het ziekenhuis. Omdat er meer kleppen nodig waren, heeft een tweede bedrijf, Lonati SpA, met polymeer powderbed fusion een hele reeks geprint. Lonati is een Italiaanse machinebouwer voor de kousenindustrie, die recent geïnvesteerd heeft in 3D printen. Inmiddels worden 10 patiënten beademd met een machine waarin de ge-3D-printe klep zit.

De kleppen geprint door Lonati (foto: Lonati SpA)
Back to top button