Technology

Fiberneering lanceert lijn XXL DLP printers op Formnext

Zwolse scale-up komt na vijf jaar printservice werk met eerst machines naar de markt

Fiberneering lanceert op Formnext de lijn XXL DLP printers waarmee de Zwolse scale-up sinds meerdere jaren al producten print voor derden. De grootste van de drie DLP printers heeft een printvolume van 1 x 1 x 0,8 m. Met het eigen resin print deze machine een product van een meter lengte in 24 uur tijd.


Fiberneering is in 2015 met de ontwikkeling van industriële DLP technologie begonnen. Tot nog toe ontwikkelde en bouwde de onderneming uit Zwolle DLP-printers om te gebruiken in de 3D printservice activiteiten voor derden.

XXL DLP printers spelen in op reshoring trend

Printer en materialen volwassen

Op Formnext zet de scale-up de stap naar het verkopen van de DLP-printers aan derden. De reden hiervoor is, aldus Jasper Bouwmeester, CEO, dat de machine en de materialen voldoende uitgerijpt zijn en een niveau hebben bereikt dat deze volgende stap rechtvaardigt. “We hebben geleerd van alle projecten die we in het verleden hebben uitgevoerd en we geloven dat dit heeft geleid tot een zeer bruikbaar systeem voor de industrie. Er is geen enkele andere printer die dezelfde combinatie van oppervlaktekwaliteit, snelheid en kostenniveau biedt die wij met onze XD’s bereiken”.

Drie formaten

Fiberneering introduceert de XXL DLP printers in 3 formaten: De XD2 heeft een bouwvolume van 1 x 0,5 x 0,4 m; de XD4 gaat tot 1 x 0,8 x 0,5 m en het grootste model is de XD8 met een bouwvolume van 1 x 1 x 0,8 m. “Dit bouwvolume maakt de productie mogelijk van voorheen onmogelijke prints: zeer grote producten met hoge visuele eisen zoals paspoppen, bewegwijzering en kunstwerken. Maar ook meer technische onderdelen zoals mallen, prototypes en zelfs complete gevels”, zegt Peter Cocu, commercieel manager bij Fiberneering. De onderneming heeft eigen materialen ontwikkeld. De kosten hiervan gecombineerd met de snelheid van de 3D printers maakt de technologie volgens hem zeer geschikt voor productiebedrijven. De materiaalkosten liggen beduidend onder de huidige benchmark. De XD2 heeft een resintank met een inhoud van 350 l en print met een maximale snelheid van 40 mm per uur.

Lagere cost per part dan gebruikelijk is

Met deze XD-lijn mikt Fiberneering, zegt Peter Cocu, op bedrijven die momenteel grote kunststof onderdelen laten maken, vaak in Azië. Door de lagere cost per part op de nieuwe Fiberneering printers, die aanzienlijk lager ligt dan die van bestaande systemen in de markt, wordt het voor hen interessant om productie terug in eigen huis te halen.

Back to top button