Applications

Bijzonder 3D geprint loungestuk in Haarlemse nachtclub Club 3

Project van More Than Layers en 3D Makerszone

Voor de nieuwe Club3 in Haarlem hebben studio More Than Layers en 3D Makers Zone, twee Haarlemse bedrijven, met de industriële robotarm een extra groot loungestuk 3D geprint: Model.C3. Het staat in de Expo ruimte in het Haarlemse centrum voor live muziek, podiumkunsten en culturele evenementen. Het 3D printen van heeft wel een aantal nieuwe stappen gevergd, waaronder non-planar 3D printen.Voor de Expo ruimte wilde Merel van Loon van studio More Than Layers (MTL), met expertise in ontwerpen voor digitale fabricage, een modern en uniek 3D-geprint meubelstuk ontwerpen dat op meerdere manieren kan worden gebruikt. Het resultaat is Model.C3. De vorm is geïnspireerd op natuurlijke rondingen, waardoor het niet alleen een meubelstuk is, maar ook een onderdeel van de inrichting van de kamer. De volledig witte kleur van de Model.C3 past goed bij verschillende omgevingen en benadrukt de vloeiende lijnen van het ontwerp.


Non-planar 3D printen zorgt voor sterkere structuren

Ontwerpster Merel van Loon van MTL met het loungestuk dat volledig 3D geprint is (foto’s 3D Makers Zone)


Modulair ontwerp

Wat Model.C3 onderscheidt, is het modulaire ontwerp. De stukken passen gemakkelijk op verschillende manieren in elkaar, zodat je de opstelling kunt aanpassen aan de gelegenheid of de ruimte die je hebt. Of u nu een grote zithoek voor een groep of kleinere, aparte stoelen nodig heeft. Het ontwerp is zodanig dat de ruimte optimaal benut kan worden zonder concessies te doen aan comfort of stijl.


Voordelen non-planar 3D printen

Het loungestuk is volledig gemaakt met 3D printen. In plaats van alleen materiaal in platte lagen toe te voegen, heeft de robotarm dit keer in verschillende richtingen geprint. Hiervoor is gebruik gemaakt van AdaOne software van Adaxis, ontworpen voor het aansturen van de robotarm voor grootformaat 3D printen. De software omvat naast de basisfuncties ook functies zoals onderdeeloptimalisatie, padplanning, procesoptimalisatie, robotsimulatie, het maken van programma’s en procesbewaking. Doordat in alle richtingen is geprint, zijn er qua ontwerp complexere vormen mogelijk geweest. Ook heeft geleid tot sterkere structuren. Dit project laat zien hoe industriële robotarmen een gamechanger kunnen zijn bij het maken van allerlei dingen, van unieke meubels tot onderdelen voor gebouwen, in verschillende industrieën.


Voorbeeld hoe 3D printen deel uit maakt van de circulaire economie


Duurzaam want Model.C3 is recyclebaar

Als materiaal hebben 3D Makers Zone en MTL het LyondellBasell Beon3D materiaal gebruikt. De nieuwe polypropyleen (PP) productlijn is gericht op het bevorderen van de acceptatie van additive manufacturing in markten zoals transport, industriële- en consumptiegoederen en de bouw. PP-verbindingen zijn in veel gevallen het materiaal bij uitstek in de industriële productie vanwege hun mechanische eigenschappen zoals hoge kras- en chemische bestendigheid, lichtgewicht en recycleerbaarheid. Beon3D is specifiek gekozen vanwege zijn hoge hydrofobiciteit, akoestische en optische prestaties, evenals hittebestendigheid. Daarnaast is de afwerking glad en is het materiaal recyclebaar. Dit laatste is een van de uitgangspunten geweest bij de ontwikkeling van het loungestuk. Als Model.C3 aan het einde van de levensduur komt, wil 3D Makers Zone het materiaal hergebruiken voor andere toepassingen. Op die manier gaat 3D printen als productieproces onderdeel uitmaken van de circulaire economie waarin materiaalafval geminimaliseerd wordt.

Het loungestuk kan aangepast worden aan de activiteit in de zaal. Meerdere configuraties zijn mogelijk.


Waar vind je Club 3?

Club 3 is ondergebracht in het voormalige cafégedeelte van Patronaat, een gerenommeerd cultureel podium dat een centrale rol heeft gespeeld in de levendige kunst- en muziekscene van Haarlem. Studio More Than Layers legt zich toe op ontwerpen voor grootschalige 3D printobjecten, onder andere met de 3D printers van 3D Makers Zone.

Back to top button